It’s BBQ time!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Dit weekend komt een vriendin met haar gezin gezellig bij ons in de tuin BBQ-en. Omdat het buiten weer tropisch warm is, is dat natuurlijk heerlijk. Maar ja, binnen is het dan ook zo benauwd en toch moet het huis er wat mij betreft bij voorkeur tiptop uitzien. Het is immers niet ondenkbaar dat het bezoek ook een blik werpt in de keuken en een bezoekje brengt aan het toilet, dat zich in de badkamer bevindt.

Op dat soort momenten moet ik me altijd aardig bedwingen om niet door te schieten en als een gek door het huis te gaan rennen. Over het algemeen is het sowieso eigenlijk altijd redelijk bijgehouden wat opruimen en schoonmaken betreft, al kan het altijd beter (haha).

 

Drie redenen voor mijn opruim drang

Bij mij komt die specifieke drang voort uit drie dingen. Ten eerste is dat de behoefte om te zorgen dat het bezoek zich op z’n gemak voelt. “Zou je zelf graag naar een vies toilet gaan?”, denk ik dan. Het is nog tot daar aan toe als het je eigen toilet betreft dat je een paar dagen hebt verwaarloosd (oeps), maar vuil van een ander is altijd weer net even wat viezer, vind ik. Wat stof op de stortbak kan me dan al het gevoel geven dat de bezoeker zich niet op z’n gemak voelt.

Ten tweede is het onderdeel van OK bevonden worden door de ander. Ik zou het verschrikkelijk vinden als iemand mij of mijn partner ziet als iemand die z’n huis niet schoonhoudt, die lui is en vaak huishoudelijke taken verwaarloost.

En ten slotte moet ik denk ik toegeven dat ik veel te gefocust ben op dingen die anderen helemaal niet opvallen. Een plukje haar van één van de poezen in een hoekje van de kamer, een kruimeltje op het aanrecht of een vlekje op het glas van de combi-oven. Als er bezoek komt lijkt het wel alsof ik een vergrootglasbril op heb en kan ik de drang vaak niet weerstaan om dat kruimeltje of vlekje weg te vegen en dat plukje haar even op te pakken en in de prullenbak te laten dwarrelen. Om vervolgens met een rood aangelopen gezicht en een flinke zucht de deur open te doen om mijn gasten te begroeten. En dan begint het volgende: het iedereen naar de zin maken en me er elke seconde van verzekeren dat iedereen nog voldoende te drinken heeft, genoeg heeft gegeten, de muziek niet te hard of te zacht staat, en zo verder.

 

Stappenplan

Vermoeiend hè? Gelukkig ben ik al een tijdje bezig met de stappen uit mijn stappenplan en word ik me steeds bewuster van alle onzinnige, krampachtige gedachtes en routines die ik heb, waardoor ik stukje bij beetje toch leer te ontspannen.

Laat de zon en de gasten maar komen, ik ben er klaar voor!

No votes yet.
Please wait...
4 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Het ziet er ook als wij onverwacht even binnenvallen altijd tip-top en keurig netjes uit bij jullie.

  No votes yet.
  Please wait...
  1. Dankjewel :):)

   No votes yet.
   Please wait...
 2. Je had vandaag toch echt even een blik in mijn woonkamer moeten werpen :-D. De BBQ was overigens geslaagd ;-).

  No votes yet.
  Please wait...
  1. Hahaha 😉 Ja hè, was gezellig!!

   No votes yet.
   Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *