Brief aan mijn lichaam

 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

 

“Your body is not an ornament, it is the vehicle to your dreams.” Dit zijn de wijze woorden van Taryn Brumfitt (oprichtster van de Body Image Movement en maker van de documentaire Embrace), die ons wil leren weer van ons lichaam te houden. —

 

 

Lief lichaam,

Teveel jaren van mijn leven tot nu toe ben ik bezig geweest je te veroordelen, op je te schelden en me zelfs hier en daar voor je te schamen. En bovenal heb ik je gedurende aardig wat periodes van mijn leven genadeloos verwaarloosd. Ondanks dat bewijzen recente bloedtesten dat jij zo gezond bent als maar kan. Niet zo gek dus dat ik me toch wel aardig schuldig voel, als ik er echt over ga nadenken wat jij allemaal voor me doet en hoeveel mooier jij mijn leven eigenlijk maakt. Vandaar deze brief. Want ik ben je zo dankbaar en dat laat ik nauwelijks blijken.

 

Genezing en bescherming

Toen we nog erg jong waren, speelden we nog vaak buiten. We leerden fietsen met vallen en opstaan; bloed, zweet en tranen vloeiden rijkelijk als we weer eens roekeloos, zonder handen aan ’t stuur, van een berg fietsten en onvermijdelijk harde smakken maakten. Onze kinderknietjes hadden het zwaar te verduren. De nodige ijsjes en kusjes van mijn moeder maakten het wat beter te verdragen, maar jij zorgde ervoor dat mijn huidje na een paar dagen weer netjes herstelde en ik geen pijn meer had. En nog belangrijker: jij maakte dat ik überhaupt in staat was lekker in ’t zonnetje te fietsen met vriendjes en vriendinnetjes!

Als ik griep had, vocht jij van binnenuit voor ons en maakte je ons weer sterk. Keelpijn en misselijkheid maakten mij sip en soms boos, maar gingen altijd weer voorbij dankzij jou. In de jaren dat ik rookte (zo’n 8 jaar van mijn leven) maakte ik het je daar moeilijker bij; keelpijn duurde zeker drie keer zo lang als normaal, maar ook dat heb je me klaarblijkelijk steeds vergeven.

 

Leren en studeren

Jouw schouders droegen onze met kennis gevulde schooltassen, die vaak veel te zwaar waren voor onze leeftijd. Gelukkig was je altijd al een stevig gebouwd lichaam en had je daar dus minder moeite mee dan de jongens en meisjes die wat tengerder gebouwd waren dan wij. We waren nooit de snelste met de gymles (integendeel zelfs), maar we waren er wel altijd en samen haalden jij en ik de eindstreep. Jouw handen schreven schriften vol met samenvattingen en huiswerk, maar ook gedichten en verhaaltjes als ik me verveelde. Ze schreven werkstukken, scripties en antwoorden op proefwerken en examens. Antwoorden die ik na goed studeren grotendeels moeiteloos kon geven omdat jij ervoor zorgde dat de verbindingen in mijn hersenen op dat gebied uitstekend in orde waren. Dat is zo bijzonder!

 

Ontspanning en beweging

Dankzij jou konden we onze energie kwijt in beweging. Fietsen, dansen, lopen, rennen, sporten, fitness, badminton, jazzballet, schommelen, van de glijbaan gaan, rondjes draaien tot we duizelig werden. Eén keer zijn we daardoor zo hard gevallen dat onze voortanden helemaal zwart werden, weet je nog? Gelukkig wist jij als geen ander dat dit soort dingen kunnen gebeuren als je klein bent en heb je, toen we oud genoeg waren, voor een hele nieuwe set tanden gezorgd zodat we nog steeds samen breeduit kunnen lachen, goed verstaanbaar kunnen praten en alles kunnen eten en drinken. Als we tegenwoordig naar de sportschool gaan, voel ik hoe onze gezamenlijke inzet jou sterker maakt. Op die momenten weet ik wél altijd wat ik aan je heb en dat laat ik ook blijken. Na het sporten hoor ik jou schreeuwen om water en gezonde voeding, dus die geef ik je dan ook. Het is net alsof we dan wat dichter bij elkaar zijn gekomen. Dat zouden we vaker moeten doen. Het zwakt helaas tussendoor altijd weer wat af. Ik voel dan wel op de achtergrond dat je me vertelt dat je moe bent, of gespannen, angstig of verdrietig, maar ik doe soms niets en soms gewoon totaal de verkeerde dingen om daarmee om te gaan. Terwijl wij dat samen met vereende krachten zouden kunnen oplossen, vlucht ik op andere manieren weg waardoor hetzelfde probleem zich steeds blijft herhalen. Weet dat ik je steeds luider hoor en dat ik er hard aan werk om te leren adequater te reageren als je me iets vertelt of vraagt. Ik slaag er niet altijd even goed in, maar gelukkig weten we van elkaar dat we niet perfect zijn. Dat is niemand.

Jouw voeten brengen mij waar ik maar naartoe wil. En als het te ver is, dan kunnen we in de auto stappen. Jij draagt mijn boodschappen als ik naar de supermarkt ben geweest. Je draagt mijn koffers als ik op vakantie ga. En nog een keer die voeten. Als ik op Pinkpop ben, ondersteunen ze mij drie dagen lang om over het veld te slenteren, eindeloos te staan wachten tot mijn favoriete band begint en vervolgens brengen ze mij in beweging als de intensiteit van de beats me te veel wordt en ik niet anders kan dan dansen.

 

Zintuiglijke ervaringen

Dankzij jouw oren kan ik mensen horen praten, hun woorden verstaan en eventuele emoties die erin doorklinken kan ik onderscheiden. Ik kan ze horen lachen of zelfs schateren, waardoor ik ook moet lachen. Muziek verrijkt mijn geest en stemming. Gewoon, omdat ik ’t kan horen en het van alles in me los kan maken. Je neus en mond zorgen er samen voor dat ik intens allerlei variaties  van smaken en geuren kan proeven en ruiken. Met jouw ogen zie ik de wereld waarin ik me voortbeweeg en de prachtige natuur. Ik zie de mensen die ik lief heb, de woorden in een boek, de kunst van een beeld of schilderij, mooie films en series. Jouw huid vertelt mij of het koud is of warm, of iets zacht of hard is. Misschien brandt ’t hevig, prikt ’t een beetje of jeukt ’t ontzettend. Maar ik voel!

 

Connecties met anderen

Doordat ieders lichaam uniek is, onderscheiden we elkaar en herkennen we elkaar zodoende als zijnde vrienden, familie, collega’s of kennissen. We communiceren met elkaar, lachen en huilen, en soms zwijgen we maar voelen we elkaars aanwezigheid. Met onze naasten spelen we in het zwembad (hoe oud we ook zijn), kietelen elkaar in een gekke bui, we knuffelen of geven op enigerlei andere wijze uiting aan onze genegenheid voor elkaar. Dit alles kan omdat jij bestaat, lief lichaam. Jij maakt alles tastbaar.

 

Creëren met handen en hoofd

Als ik ’s avonds ga slapen verheug ik me vaak al, want ik weet dat ik weer mag dromen over gebeurtenissen die totaal onmogelijk en soms ronduit bizar zijn. Als ik dan ’s morgens wakker word, kan ik ze in geuren en kleuren uit de doeken doen aan mijn man, mijn moeder of een vriendin. Gedurende de dag kan ik zoveel dingen doen; muziekinstrumenten bespelen, zingen, schrijven, tekenen, schilderen, in de tuin werken, verbouwen in huis of gewoon een beetje opruimen en schoonmaken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Conclusie

Eén ding staat als een paal boven water: je doet zoveel voor mij en ik doe veel te weinig voor jou. Ik wil je graag een hele waslijst aan beloftes doen, dingen waar wij samen alleen maar gelukkiger van zouden worden, maar ik ben voorzichtig. Belofte maakt schuld, schuld maakt verplichting, en daar ben ik eigenlijk niet zo goed in. Dat weet je, want je kent me als geen ander. Als iets “moet”, dan lukt ’t niet meer. Maar ik beloof je dat ik dit niet meer vergeet. Alles wat je voor me doet en voor me betekent. Als het goed is, gaat dat automatisch zorgen voor de verandering die je verdient: meer positieve aandacht voor jou en minder negatieve aandacht voor jou.

Lief lichaam, Merci dat jij er bent! (Maar ik neem er géén chocolaatje op, speciaal voor jou! ;-))

 

Liefs,
Linda

No votes yet.
Please wait...
4 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Lieve Linda en haar lichaam !

  Linda wat heb je dat geweldig mooi geschreven allemaal! En lichaam, jij hebt het goed gedaan . Linda maakt geen beloftes maar zal zich in de toekomst er meer bewust van zijn dat jullie een twee eenheid zijn! Linda is op de goede weg voor de zoveelste keer!
  Zo hoop jij lichaam dat alles zo goed zal blijven als jet nu is?
  Chapeau voor jullie!
  Daarom krijgen jullie allebei van mij een 9.8 ,,,,,bijna cumlaude!

  No votes yet.
  Please wait...
  1. Lieve Ria,

   Wat een lief bericht, dankjewel!!!! 🙂

   No votes yet.
   Please wait...
 2. Lieve Linda,

  Echt geweldig wat je hebt geschreven. Op die manier heb ik het allemaal nog nooit bekeken. Je tekst spreekt mij heel erg aan en geeft mij een heel nieuw inzicht in allerlei dingen. Een echte eye-opener. Dankjewel !

  No votes yet.
  Please wait...
  1. Lieve mama,

   Dankjewel voor je lieve bericht, wat fijn dat het ook iets losmaakt! 🙂

   Love you xx

   No votes yet.
   Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *