Opvoeding en perfectionisme: balans tussen complimenteren en stimuleren

 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  8
  Gedeeld

 

Geef je je kinderen tijdens de opvoeding te veel complimentjes over uiterlijke eigenschappen? Dan kan dat in de toekomst (in combinatie met andere factoren) resulteren in een te grote focus op het fysiek voorkomen. Je kind loopt dan het risico op een eetstoornis of een andere gerelateerde stoornis zoals een Body Dysmorphic Disorder. Dat is een zeer ongewenst resultaat, maar je wil natuurlijk wel je kind laten weten dat het mooi en goed is just the way he/she is.

Als je ze juist continu complimenteert op goede prestaties en beleefdheid, dan zouden ze daar ook perfectionistisch in zouden kunnen worden. Ook dát wil je niet, maar tegelijkertijd wil je natuurlijk wel een zekere ambitie stimuleren in je kind. Want je wil dat hij zijn doelen en dromen leert na te streven en leert waar te maken, zodat hij daadwerkelijk gelukkig wordt.

 

Opvoeding; een lastige kwestie

Eigenlijk is het -als je je van dit alles bewust bent- al heel lastig om dat goed aan te pakken, laat staan de dingen die je onbewust doet. Je bent immers sowieso trots op je kind, want het is JOUW kind. Dus complimentjes zullen er (net als af en toe een boze opmerking) met grote regelmaat uitfloepen. Hoe vind je dan nu in de opvoeding een goede balans tussen complimenteren en gezond stimuleren? Daar ga ik in deze blog verder op in.

 

Je persoonlijke eigenschappen onder de loep

Start eens met bedenken wat volgens jou je eigen fijne eigenschappen zijn. Eigenschappen die jou (dus niet anderen!) gelukkig maken. Zet daarnaast op een rijtje zetten welke eigenschappen jou juist minder blij maken. Bedenk ook waarom dat zo is. Als je dat helder hebt, is dat al een grote stap in de juiste richting! Soms doen we namelijk dingen om anderen te pleasen. Dat zit dan zo ingebakken in onze persoonlijkheid, dat we helemaal niet meer doorhebben dát we het doen en dat het ons tegenwerkt. We zien dan niet dat een kwaliteit is omgeslagen in een valkuil.

 

Voorbeelden

Met de volgende voorbeelden, uit mijn eigen leven gegrepen, wordt dat misschien wat duidelijker.

 • Voor mijn gevoel is het een kwaliteit om empathisch te zijn naar andere mensen. Voor ze klaar te staan en ze te steunen. Advies te geven of juist alleen te luisteren, als ze dat willen. Op een gegeven moment ben ik echter op een punt gekomen dat ik me te veel focus op wat de ander nodig heeft en voelt. Daarbij lijk ik zelf even niet meer te bestaan. Ik neem als een kameleon onwillekeurig de gevoelens over van de ander (is mijn partner depri, dan ben ik dat ook). Mijn gedachten worden beheerst door theorieën over hoe ik het beste kan helpen. Bovendien steek ik erg veel energie en tijd in de communicatie met de ander. Daarbij word ik aardig meegesleept. En dan is het geen kwaliteit meer, maar een valkuil. Een valkuil waarin ik word meegesleurd en waarbij ik mezelf helemaal aan de kant zet.
 • Ik ben erg van de tijd. Om zeven uur afgesproken is om zeven uur aanwezig. Daar zitten dan soms ook weer hele theorieën achter. Als je bijvoorbeeld bij iemand gaat eten, dan heeft die persoon misschien wel gekookt voor dat tijdstip. Dan staat het eten te verpieteren als je wat te laat bent. Ben je veel te vroeg? Dan is de persoon in kwestie misschien nog snel aan ’t opruimen, zich aan’t opmaken of andere voorbereidende werkzaamheden uit aan ’t voeren waar ze geen pottenkijkers bij kunnen gebruiken. Mijn stiptheid is omgeslagen in obsessief punctueel.

 

Wees bewust

Als je naar jezelf kijkt, zie je waarschijnlijk veel van je ouders terug. De mooie eigenschappen, maar ook de wat minder prettige. Om te voorkomen dat jouw kinderen jouw valkuilen overnemen tijdens de opvoeding, helpt het om jezelf er bewust van te zijn en juist hierop in te spelen. Complimenteer je kind als het gedrag vertoont dat gezond is voor zijn ontwikkeling en stuur wat meer als je merkt dat hij in jouw valkuilen dreigt te trappen.

 

En verder…

Je kind leert niet alleen van jou tijdens de opvoeding, maar kijkt ook naar de mensen in de omgeving. Wees alert op signalen waaruit blijkt dat je kind wellicht te hard zijn best doet op bepaalde gebieden en praat hierover. Wil je meer tips die je kunnen helpen te voorkomen dat je kind perfectionistisch wordt? Neem dan ook eens een kijkje bij “Voorkomen is beter dan genezen” op deze website.

 

 

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *