Fitness: misvattingen over de sportschool

 • 15
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  15
  Gedeeld

 

Wanneer ik mensen spreek over de sportschool, is het overgrote deel niet enthousiast. Dat kan ik begrijpen, want ik hoorde een jaar of drie geleden ook bij die groep sceptici. Toen ik een tiener was ben ik een tijdje met een vriendin gaan fitnessen, maar wat ik me vooral herinner is dat we het gezellig hadden en dat we een beetje klungelden. Niet heel serieus dus.

In de tussentijd heb ik nog wel vaker een poging gewaagd, maar die pogingen liepen altijd op niets uit. Hierdoor raakte ik er steeds meer van overtuigd dat fitness:

 • niets voor mij was;
 • er niet voor zomaar voor zorgt dat je afvalt;
 • saai is.

Daarnaast voelde ik me in die sportscholen nooit op mijn gemak. Iedereen was al veel langer bezig dan ik. Ik had geen conditie, geen ervaring, moest steeds al die apparaten weer opnieuw uitvogelen, enzovoort. Ik voelde me gigantisch bekeken en beoordeeld. (Nu weet ik dat het allemaal in mijn hoofd zat.)

 

De fitness-flow

Pas toen ik in het voorjaar van 2014 mijn hele leven overhoop gooide, kwam ik in een fitness-flow terecht die ik nog nooit eerder had ervaren. Omdat ik twee weken vóór mijn start al was begonnen met een totaal nieuw eetpatroon, barstte ik van de energie. Ik wilde bewegen! Samen met een vriendin startte ik met Zumba, maar vanwege een knieblessure uit mijn jeugd kon ik dat helaas niet blijven doen. Ik kreeg er veel  klachten van. ‘Nou, vooruit!’ dacht ik. ‘We proberen het nog één keer.’ En zo kwam ik bij Fit 4 Free Heerlen terecht. Naarmate de weken vorderden vlogen de kilo’s eraf én kon ik de cardiotrainingen steeds langer volhouden. Mijn conditie ging met sprongen vooruit en op mijn piek sportte ik 3 tot 4 keer in de week in totaal zo’n 10 tot 12 uur. Ik maakte niet alleen gebruik van de crosstrainer, roeimachine, fiets en loopband maar deed ook aan krachttraining. Het was verslavend en gaf een echte kick.

 

Terugval

Omdat mijn partner en ik op een gegeven moment gingen trouwen en samen een huis kochten waar veel aan moest gebeuren, kwam het sporten op een laag pitje te staan. Mijn hele routine was naar de haaien, waardoor ik langzaam verviel in oude patronen. De drempel om het sporten weer op te pakken werd steeds groter. Hierdoor kwam ik in een neerwaartse spiraal terecht die uiteindelijk tot een depressie leidde. Ik merkte dat al mijn misvattingen over de sportschool én mijn schaamte weer keihard terugkwamen. Ondanks dat ik me steeds voornam om weer te starten, stelde ik het continu uit en voelde ik me steeds schuldiger en meer teleurgesteld in mezelf.

Uiteindelijk weet ik dat ik tijdens mijn fitness-flow veel te extreem bezig was, waardoor ik veel minder tijd had voor andere dingen. Nu ik terugkijk moet ik ook toegeven dat ik veel te hard tekeer ging op de crosstrainer en ik mijn lichaam op die manier ook kapot maakte. Tussen de trainingen door had ik vreselijke pijn in mijn heupen en was mijn hele lichaam stijf.

 

De juiste manier

Een tijdje geleden heb ik het weer opgepakt. Ik heb met mezelf afgesproken dat 2 keer per week voldoende is en dat ik er niet 3 uur per keer hoef rond te hangen. Ook doe ik het nu een stuk rustiger aan, waarbij ik naar mijn lichaam luister. Dat maakt het een stuk meer ontspannen. Maar wat vooral helpt is een veranderde motivatie. Wat ik namelijk met name miste aan het sporten is hoe lekker ik me erna voelde. De cardiotraining bezorgt me een vrije ademhaling en een heldere geest. De krachttraining laat me ontzettend sterk en gezond voelen. Het is een echte oppepper. Ik ga er nu dan ook niet meer heen met afvallen als hoofddoel, maar voor al die andere mooie voordelen die ik eruit haal.

 

fitness flow

 

Wat houdt je tegen? Misvattingen ontkracht

Het is tot nu toe een redelijk persoonlijk verhaal geworden, terwijl ik eigenlijk als doel had jullie als lezers te motiveren en moed te geven. Ik weet dat niet iedereen van sporten houdt en dat hoeft natuurlijk ook niet. Ieder z’n ding!! Daarom spreek ik ook slechts met diegenen die worstelen met de wil om naar de sportschool te gaan, maar die zich laten tegenhouden door allerlei factoren. Hieronder maak ik een overzicht van de belangrijkste misvattingen en leg ik uit waarom dat geen belemmering (meer) hoeft te vormen.

 

De sportschool is alleen voor fitte en gespierde mensen

Lang niet elke sportschool is hetzelfde. Er zijn natuurlijk plekken die wat meer gericht zijn op de echte die-hards die tot het uiterst gaan en waar je dat ook aan kunt zien. Daar zou ik me zelf dan ook minder prettig voelen, als volle vrouw. Maar in de meeste sportscholen zie je toch echt een heel gevarieerde mix van mensen en dat is superleuk om te zien. Ik ben absoluut geen hokjesmens, maar om je een idee te geven maak ik toch even een lijstje.

 • Leeftijd: in de sportschool waar ik train zie ik zowel kinderen die nog op de middelbare school zitten alsook ouderen die lijden onder aardig wat lichamelijke kwaaltjes. Het tijdstip waarop je gaat hangt daar ook mee samen. Hier kom je vanzelf achter als je een beetje afwisselt wat dagdeel betreft. (Mocht het je wat uitmaken met wie je de sportschool deelt.)
 • Lichaamsbouw: tja, eigenlijk alle lichamen die je op straat ook tegen kunt komen. Klein, groot, dun, dik, strak, minder strak, x-benen, o-benen, appelfiguren, zandlopers… gewoon, mensen dus.
 • Conditie: omdat ik me een paar jaar geleden uren achter elkaar in de sportschool bevond, heb ik gezien dat de tijdsduur van ieders verblijf erg verschilt. Er zijn mensen die een kwartiertje binnen zijn en er zijn mensen die uren bezig zijn met een gevarieerd programma. Het maakt allemaal niets uit, waar jij je goed bij voelt en wat jouw lichaam aan kan is helemaal prima.

Bedenk ook dat de mensen die nu zo gespierd en fit zijn, ook ooit begonnen zijn waar jij nu staat!

 

Sociale angst

Ben je niet zo goed in praatjes met vreemden en train je liever op jezelf? Misschien heb je een paar gewichtjes en een springtouw thuis en oefen je in de veiligheid van je eigen tuin. Dat is natuurlijk prima als je je daar prettig bij voelt, maar als je je laat beperken omdat je je niet onder de mensen durft te begeven is dat nergens voor nodig. Als je kiest voor een wat grotere sportschool, kun je zelf bepalen of je interactie hebt met je medesporters of niet. Zet gewoon een koptelefoon op en doe je eigen ding. Ben je inmiddels wat meer gewend aan de locatie en de mensen? Maak eens een praatje en merk hoe fijn dat is. Binnen de muren van de sportschool kom je gewoon een afspiegeling tegen van de gewone samenleving, ook al verwacht je misschien een groep vol stereotype fanatiekelingen die alleen respect voor je kunnen opbrengen als je net zo gespierd en fit bent als zij. (Gek eigenlijk hè? We hebben vooroordelen over de mensen die naar de sportschool gaan, omdat we bang zijn dat ze een vooroordeel hebben over ons!)

 

Blessuregevoeligheid

Last van een zwakke knie of heup? Een schouder die je niet mag belasten of rugklachten? Erg vervelend voor je, want het beperkt je vast in je dagelijks leven! Maar het hoeft je in elk geval niet te beperken om je naar de sportschool te begeven. Er is zoveel variatie in de apparaten dat er altijd wel iets bij is waar jij je goed bij voelt. En niemand kijkt je daar vreemd om aan. Een tijdje geleden zag ik iemand op krukken met één been in het gips de sportschool binnenkomen. Respect!!!

 

Ingewikkelde apparaten

Tja, ik kan wel gaan zeggen dat je alles meteen door hebt, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn heel veel apparaten waarbij het gebruik een makkie is, echter je vindt er ook ingewikkelde apparaten waar je wat uitleg bij nodig hebt. Het mooie van de sportschool is dat iedereen bereid is je een handje te helpen. Zelfs die spierbundel die eruit ziet alsof ‘ie in de sportschool woont. Vaak hoef je er niet eens om te vragen; als je om een apparaat heen hangt en een beetje verloren kijkt, schieten ze je van alle kanten te hulp.

 

Fitness is saai

Ook dit heb ik zelf ondervonden. Als je steeds dezelfde routine volgt zonder te voelen wat je voor je lijf doet en je tegelijkertijd met je hoofd al onder de douche staat of op de bank ploft, dan is ’t niet echt een bevredigende bezigheid. Maar als je je focust, bij elke beweging merkt hoe je lichaam werkt en als je jezelf steeds verder uitdaagt is het heerlijk om te doen. Je krijgt er energie van, ruimte in je hoofd en je spieren zijn erna heerlijk ontspannen. Bovendien is er zoveel keuze! Je hoeft niet alleen de crosstrainers, roeimachines, fietsen en apparaten voor krachttraining te gebruiken. Er zijn ook altijd plekken ingedeeld om met battle ropes, bokszakken en andere leuke dingen te stoeien.

 

Tot slot

Kortom, als je nog twijfelde om je in te schrijven bij een sportschool bij jou in de buurt, hoop ik dat bovenstaande informatie je helpt de stap alsnog te durven zetten. Je kunt overigens altijd vragen of je eerst mag rondkijken alvorens je een abonnement afsluit. Bij sommige sportscholen kun je zelfs een aantal dagen/weken proefsporten voordat je definitief beslist. Dat is natuurlijk helemaal ideaal!

Ik ben benieuwd naar jullie eigen ervaringen met fitness en de sportschool. Heb jij een fijne sportschool gevonden? Laat anderen weten waar ze in hun buurt terecht kunnen voor sportscholen die voldoen aan bovenstaande omschrijving! Voor mijn omgeving kan ik, zoals eerder genoemd, Fit4Free Heerlen aanraden. Als we de vooroordelen hieromtrent willen wegnemen, moeten we ons laten horen! Het is immers zonde als zovelen de sportschool angstvallig vermijden terwijl ze niet weten wat ze missen.

 

 

No votes yet.
Please wait...
5 reacties Voeg de jouwe toe
 1. 🙂 ik ga er niet meer klungelen! Maar fijn dat jij er veel plezier uithaalt! x

  No votes yet.
  Please wait...
  1. Haha, maar jij beweegt al zoveel in ’t dagelijks leven 🙂
   Weet je nog dat we Maria Maria van Santana zongen op de roeimachines?

   No votes yet.
   Please wait...
 2. Je hebt me al bijna overgehaald. Je hebt gelijk dat sporten fijn is en dat het eigenlijk heel jammer is dat je je dan door allerlei zaken laat tegenhouden.

  No votes yet.
  Please wait...
  1. Dankjewel voor je reactie Corrina! 🙂

   No votes yet.
   Please wait...
 3. ?

  No votes yet.
  Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *