Een geschikt cadeau kiezen, hoe doe je dat?

 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  10
  Gedeeld

Hiep hiep hoera! Vandaag is mijn moeder jarig, dus de perfecte dag voor deze blog.

Mama, van harte gefeliciteerd en nog vele jaren 🙂 ♥

Het kiezen van een cadeau kan erg lastig zijn, zelfs voor de mensen die je al je hele leven kent. Daarom zet ik hier een aantal tips op een rij voor de bepaling van een geschikt cadeau.

 

Voor wie is het cadeau bestemd?

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: hoe goed ken ik de persoon voor wie het cadeau bedoeld is? Als je niet goed weet wat de smaak van de ontvanger is, kun je beter kiezen voor een vrij universeel cadeau (zoals chocolade of iets van drank) of een bon. Tegenwoordig kun je zelfs iedere dag van de week bij de supermarkt terecht voor de leukste bonnen; van iTunes, Spotify en Ticketmaster tot Fashioncheque, hotelbon en boekenbon.

Of neem eens een kijkje bij Tasty Present. Zij zijn gespecialiseerd in originele en smaakvolle geschenken waar je nooit mee de fout in kunt gaan. Ken jij het Chocotelegram bijvoorbeeld al? Dit is ontwikkeld door Tasty Present en een zeer origineel cadeau voor elke gelegenheid! Bovendien hoef je er de deur niet voor uit, hoe makkelijk is dat? Ik heb in het verleden bij dit bedrijf gewerkt en weet dan ook dat kwaliteit, klantvriendelijkheid én snelheid van levering bij hen hoog in ’t vaandel staan.

Chocotelegram

Enfin.. afgelopen zondag waren mijn man en ik uitgenodigd voor een housewarming bij goede vrienden van ons. Omdat we ver uit elkaar wonen, komen we niet al te vaak bij elkaar thuis en bovendien zijn we dan uiteraard meer bezig met bijkletsen dan met de stijl van elkaars interieur. In dat geval is het dus, ondanks dat je elkaar vrij goed kent, best moeilijk om echt iets voor in huis te kopen. Het moet bij de stijl van de woning én bij de persoonlijke smaak van beiden passen. Na superlang twijfelen in een woonwinkel over een prachtig glazen kunstobject van Leonardo, besloten we toch om het te laten staan. Je wilt mensen immers niet opzadelen met iets waardoor ze zich verplicht voelen om het neer te zetten (of op z’n minst om het te bewaren voor wanneer je op bezoek komt, haha).

Als je toch iets tastbaars wilt geven, maar twijfelt over de smaak van de ontvanger, zorg dan dat het tastbare cadeautje een kleinigheidje is. Dan is het ook geen ramp als het toch niet helemaal past bij de stijl van de betreffende persoon. Vul het indien gewenst alsnog aan met iets anders.

 

Voor welke gelegenheid is het cadeau?

Naast rekening te houden met de ontvanger(s), is ook de gelegenheid van belang bij de bepaling van een geschikt cadeau. Voor een verjaardag maakt het minder uit welk soort cadeau je kiest; zolang het uiteraard maar is afgestemd op de persoonlijke voorkeuren van de jarige.

In het geval van bovengenoemde housewarming, ga je het best voor iets dat te maken heeft met huis en/of tuin (of balkon of dakterras). We weten bijvoorbeeld dat onze vrienden graag een hapje gaan eten (net als wij, haha), maar als mensen net een huis hebben gekocht ga je ze niet uit eten sturen. Je gaat er in dat geval vanuit dat de mensen het graag gezellig maken in hun eigen woning en het ook leuk vinden daar te zijn. Stem je cadeau daar dan ook op af. Wij kozen in dit geval voor een tuinbon, omdat we wisten dat onze vrienden voorheen geen tuin hadden en nu een aardig grote. Tot onze vreugde hoorden we op het feest van een familielid dat ze diezelfde cadeautip aan haar hadden gegeven. In de roos dus!

 

Hoeveel mensen geven een cadeau op hetzelfde moment?

Als je naar een groot feest gaat waar veel gasten komen, kun je vaak al op je tien vingers aftellen dat er bloemen worden gegeven. Ik weet niet hoeveel bloemenvazen jullie in huis hebben, maar bij mij is het aantal beperkt. Om die reden vermijd ik dan ook over het algemeen het geven van bloemen bij gelegenheden waar veel genodigden zijn.

Bij een huwelijk wordt soms door het verloofde stel een cadeaulijst samengesteld, waardoor het je gemakkelijk wordt gemaakt én het koppel verzekerd is van het ontvangen van hun favoriete items. Is er geen dergelijke cadeaulijst beschikbaar? Then you’re on your own! Ga niet voor een cliché cadeau, maar ook niet voor een te persoonlijk cadeau als je band met het bruidspaar niet heel intiem is. Een cadeaubon is in dit geval erg geschikt, daar kun je er immers nooit teveel van hebben, nietwaar? Geld kan natuurlijk ook, als het bruidspaar op hun uitnodiging een envelop als cadeautip hebben toegevoegd. Of geef een leuke activiteit cadeau, bijvoorbeeld een Bongobon!

 

cadeaubon

 

Wat is je budget?

Het gaat niet om de kwantiteit, maar om kwaliteit. En dan voornamelijk de kwaliteit van jullie relatie. Wat ik bedoel is; een goede vriend, vriendin of naaste meet jouw waarde niet af aan de cadeaus die je geeft, maar aan de genegenheid tussen jullie en je gezelschap. Hoe closer je bent met de ontvanger, des te beter zijn zij op de hoogte van je situatie en hoef je je echt niet druk te maken over de waarde van je cadeau. Steek er liever wat meer tijd en moeite in dan een hoop euro’s die je eigenlijk niet kunt missen. Wees creatief! En zeg niet dat je niet creatief bent, want dat is iedereen! Creativiteit is immers niet per se beperkt tot knippen en plakken.

 

Wissel af

Houdt iemand heel erg van kikkers of flamingo’s? Bij elke gelegenheid aankomen met iets dat daarmee te maken heeft, wordt op den duur op z’n zachts gezegd vervelend. Tenzij je zeker weet dat iemand fervent verzamelaar is van alles wat te maken heeft met hun specifieke onderwerp van interesse, hou je het bij af en toe een tintje ervan. Een afbeelding ervan op een kaartje mag best, maar overdrijf ’t niet.

 

Ten slotte

Vind je het nog steeds erg moeilijk een geschikt cadeau te kiezen? Maak je ook niet ál te druk! Hou het algemeen óf vraag de ontvanger ruim van tevoren of deze nog cadeauwensen heeft. Je kunt daarbij gerust je budget aangeven; als je een cadeaubon of geld geeft, zien ze immers ook exact wat je geeft. En als jou gevraagd wordt om cadeauwensen, ga je waarschijnlijk ook aarzelen omdat je niet weet of het € 5 of € 50 mag kosten (bij wijze van spreken). Dan is openheid altijd handig en gewenst!

En over ruim van tevoren gesproken; stel de aanschaf (of creatie) van je cadeau niet uit. Hoe langer je wacht, des te meer stress levert ’t je op en dat is nergens voor nodig.

 

 

— Heb jij nog tips voor leuke en originele cadeaus? Waarmee heb jij recentelijk bij iemand in de roos geschoten? —

 

No votes yet.
Please wait...
4 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Flamingo’s, whahaha, wie houdt daar nu van?! Van harte met je moeder x

  No votes yet.
  Please wait...
  1. Hahaha, geen idee!!!! Lol
   Dankjewel! xx

   No votes yet.
   Please wait...
 2. Lieve dochter,

  Dankjewel voor de lieve verjaardagswensen en voor de supergezellige verjaardag die jullie me bezorgd hebben.
  Van de lekkere kado’s zal ik nog lang kunnen nagenieten. Perfect gekozen dus weer.
  Liefs en groetjes en tot snel.

  Je moeder.

  P.S. Ook groetjes aan Monique, die blijkbaar helemáál niet van flamingo’s houdt. Hahaha.

  No votes yet.
  Please wait...
  1. Was inderdaad een gezellige avond gisteren! 🙂 🙂 🙂

   Hahaha, mocht ze het niet meer lezen zal ik het haar doorgeven!

   Liefs en groetjes!

   No votes yet.
   Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *