Last van de herfstblues? Drie charmes van elk seizoen!

 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  9
  Gedeeld

 

Ook ik ben echt niet enthousiast over het feit dat de zomer zo goed als voorbij is, maar wat de natuur betreft vind ik de herfst wel een prachtseizoen. Overweldigende wolkentaferelen, zonsondergangen met schitterende kleuren – en van die eeuwigdurende Netflixdagen onder een dekentje op de bank, terwijl de regen genadeloos tegen de ramen klettert.

Zo heeft voor mij elk seizoen zijn eigen charme. In de donkerste en koudste maanden van het jaar lijd ik dan wel aan een bescheiden winterdepressie, maar ondanks dat heeft zelfs de winter iets fijns.

Omdat de herfst voor de deur staat, is het tijd voor wat positiviteit rondom deze wisseling van de seizoenen!

 

De zomer

Laat ik beginnen met de zomer; die duurt immers officieel nog een paar dagen. Mijn (na)zomervakantie is alweer voorbij en die hittegolf die ik nog verwachtte is helaas uitgebleven. Het zwembad is weer afgebroken en ’s nachts liggen we alweer lekker onder het dikke, weelderige winterdekbed. Ondanks dat de zomer niet heel veel zon heeft geboden dit jaar, heb ik er toch van genoten.

 

Lekker lang licht

Het grootste voordeel van de zomer vind ik toch wel dat de nachten super kort zijn en de dagen dus heerlijk lang. Als je plusminus normale kantooruren werkt zoals ik, heb je als je vertrekt én als je weer thuiskomt nog volop daglicht. In de maanden waarin dat niet het geval is, heb ik altijd het gevoel alsof ik alleen werk en slaap, en ik dus leef voor het weekend. In de zomer heb ik over het algemeen na een werkdag nog volop energie om te koken, op te ruimen, een wandeling te maken na het eten, enzovoort.

 

Zonder jas naar buiten

Ook dat is heerlijk! Vooral op de fiets of in de auto voel ik me met zo’n dikke jas toch altijd een stuk minder vrij. En als je een tuin hebt, wordt je leefgebied meteen een stukje groter omdat het buiten net zo warm is als binnen en je heel gemakkelijk lekker buiten je maaltijden kunt nuttigen of een boekje kunt lezen.

 

Onweer

Ja, je leest het goed. I’m a sucker for thunder and lightning. Heerlijk, dat gerommel op de achtergrond, als de natuur even boos is en luid en duidelijk van zich laat horen. Het liefst zet ik dan alle lawaai om me heen uit om gewoon te luisteren naar het geraas. Als ’t ’s nachts is, krijg ik ’t klaar om het gordijn open te doen en vanuit bed lekker naar buiten te kijken om meerdere glimpen van de lichtflitsen mee te krijgen.

 

(Foto © Paul Slapak)

 

De herfst

Dit koude, stormachtige seizoen is weer in aantocht. Het maakt genadeloos een einde aan het echte buitenleven, maar herinnert ons er ook aan hoe fijn het binnen eigenlijk kan zijn!

 

Kaarslicht en romantiek

De zon staat niet meer zo hoog aan de hemel dus zelfs overdag raakt het gezellige kaarslicht niet verloren tussen de allesoverheersende zonnestralen. En wat is het romantisch, dat flikkerende natuurlijke kaarslicht dat trillende schaduwen tegen de muur werpt en je van binnenuit vervult met een gevoel van warmte.

 

Het veilige gevoel van deken en dekbed

Als we ons klein maken en knus op de bank kruipen onder een lekker fleecedekentje (omdat we die zomerwarmte nu eenmaal nog even in ons systeem hebben en zelfs 10 graden buiten al koud lijkt), dan geeft dat een heerlijk veilig gevoel. Of een dampend warme douche of bad nemen, om vervolgens lekker onder het zachte dikke dekbed te kruipen… ja hoor, laat die herfst maar komen!

 

Natuurpracht

Ik hou erg van fotografie en wat dat betreft is de herfst mijn favoriete seizoen. Vooral in september en oktober kun je schitterende kiekjes schieten van stapelwolken, regenbogen, een feloranje gekleurde hemel en de laagstaande zon die tussen de verkleurende bladeren door gluurt.

 

 

 

De winter

Veel mensen (waaronder ikzelf) worden niet altijd even vrolijk van dit gure, donkere jaargetijde. Toch heeft ook dit seizoen haar positieve kanten!

 

Feestdagen, familie en vrienden

De decembermaand is misschien wel de drukste maand van het jaar. Versieringen in en om het huis en sfeerverlichting aanbrengen, bezig zijn met het zoeken naar mooie cadeaus (waarbij de gedachte telt; niet de waarde), samen zijn met gezin, vrienden en familie, koken en tafelen, wintersport voor de liefhebbers…. En natuurlijk de duisternis van de winter optimaal benutten door het in huis gezellig, knus en warm te maken.

Oh ja, en niet te vergeten de huisdieren die nu veel vaker binnenshuis vertoeven en die we dus te pas en te onpas kunnen aaien en knuffelen.

 

Een nieuw begin

De jaarwisseling is een moment van zelfreflectie en goede voornemens. We weten allemaal dat veel goede voornemens geen stand houden, maar toch is het prima om periodiek zo’n moment te hebben waarbij we in elk geval even stilstaan bij wat we willen in dit leven en hoe we dat zouden kunnen bereiken.

 

Stamppotten, soep en warme chocomel

Nu ben ik zelf absoluut geen fan van warme chocomel, maar daarmee ben ik flink in de minderheid, dus dit voorbeeld kon niet uitblijven in dit rijtje. Wel hou ik erg van de stamppotten, waarbij zuurkoolstamppot met een lekker stuk rookworst mijn favoriet is. Mijn man houdt erg van het maken van grote ketels soep, dus ook daar genieten we volop van tijdens dit seizoen!

Waar ik overigens ook altijd zo’n huiselijk gevoel van krijg is het beslaan van de ramen tijdens het koken. Ik weet niet waarom, maar het voelt dan zo lekker knus in de veiligheid van je eigen thuis!

 

 

De lente

De lente is voor mij een seizoen dat eeuwig mag duren – inclusief dat bijbehorende verwachtingsvolle gevoel van de mooie maanden die weer in ’t verschiet liggen.

 

Moeder Natuur ontwaakt uit haar winterslaap

Als de winter langzaam overgaat in de lente, ontwaakt Moeder Natuur uit haar winterslaap. De geur van gras als het eindelijk weer gemaaid wordt, het einde van de nachtvorst, de zon die steeds langer schijnt en ook steeds hoger aan de hemel staat, de blaadjes die weer aan de bomen en struiken beginnen te groeien, bloesems, enzovoort. Heerlijk om in deze tijd van het jaar je neus weer wat vaker buiten de deur te steken en te genieten van de tijd die komen gaat.

 

Ikzelf ontwaak uit mijn winterslaap

Als het buiten fijner vertoeven is, ben ik daar ook weer vaker te vinden en dat geeft een hoop nieuwe energie. Ook met de fiets naar het werk gaan is weer een stuk aantrekkelijker dan wanneer de lucht guur is en de wegen glad.

 

Veel vrije dagen en aftellen naar de langste vakantie van het jaar

Pasen, Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren… ze vallen allemaal in de lente en daarmee hebben we (over ’t algemeen) wat extra vrije dagen tussen de weekends door. Scheelt ook weer verlof als je rondom die feestdagen een weekje vakantie plant! Maar de allerbelangrijkste vakantie (tenminste, voor velen) is toch wel de zomervakantie, en die is – als het eenmaal lente is – niet meer zo ver weg!

 

 

Het hier en nu

Op bovenstaand beeld moeten we helaas nog een half jaartje wachten. Maar laten we in de tussentijd het beste maken van de koude herfst- en wintermaanden die gaan komen!

 

— Wat is jouw favoriete seizoen en waarom? Deel het in de reacties! —

 

 

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *