Muziek en haar helend vermogen

 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  8
  Gedeeld

Gisteren las ik een quote op Instagram die precies mijn sentiment verwoordt als het gaat om muziek, namelijk: “Music is what feelings sound like out loud.” Dankjewel Jainy Mulderij voor het delen van deze quote van Georgia Cates, die mij o.a. inspireerde om over dit topic te schrijven.

Muziek is een rode draad in mijn leven en heeft me door de jaren heen door verschillende pieken en dalen begeleid. Het maakte mijn emoties dusdanig tastbaar dat ik ze enigszins kon verwerken. Het is een soort van herkenning van je gevoel, waardoor je je minder eenzaam en meer begrepen voelt. En als er iets helpt bij het verwerken van heftige emoties is het wel (h)erkenning! Geen wonder ook, dat er zoiets als muziektherapie bestaat! Daar heb ik zelf geen ervaring mee (althans niet onder begeleiding van een therapeut), maar ik vind ’t fantastisch dat het bestaat.

 

Honderden genres

Met het gigantische scala aan menselijke emoties is de enorme variatie aan muziekgenre’s totaal niet overbodig. Als iemand me vraagt van welke muziek ik hou, klap ik in eerste instantie dicht. Waardoor het waarschijnlijk lijkt alsof ik niet heel veel van muziek weet en er niet zo mee bezig ben. Het tegendeel is echter waar! Vrijwel alle genre’s spreken mij aan, maar niet allemaal tegelijk. Mijn Spotify lijst is ook nooit compleet, nooit toereikend. Omdat ik zelf steeds verander, heb ik steeds andere muziek nodig die mij helpt te voelen en te helen.

Er is wel een harde kern van nummers die mij steeds opnieuw raken, geen wonder dat ik die playlist in Spotify “Healing” heb genoemd. Er staan nummers in als One van U2, Ode to my Family van The Cranberries, Colorblind van The Counting Crows en een hele lijst met nummers van Tori Amos, die ik rond mijn 14e of 15e ‘leerde kennen’.

 

Zelf muziek maken

In de tijden dat ik zo in de war was over mijn gevoelens (met de puberteit als begrijpelijk voorbeeld), worstelde ik met zoveel dat ik ook heel graag mijn eigen muziek zou willen maken. Zingen was sowieso altijd mijn uitlaatklep en dat is nog steeds zo. Maar ook instrumenten bespelen leek me fantastisch. Dan zag ik Tori Amos opgaan in haar pianospel en wilde ik ook met mijn ogen dicht mijn emoties via mijn vingers de toetsen laten bespelen. Dan wist ik dat mijn hart een melodie had, bij wijze van spreken, en dat dat oké was, hoe naar ook.

 

muziektherapie

 

Helaas kon ik geen piano spelen, haha. Wel kreeg ik op mijn 16e van mijn vader een gitaar, waar ik dolblij mee was en waar ik jarenlang plezier van heb gehad. (Sterker nog, ik heb diezelfde gitaar nog steeds!) Dankjewel lieve papa!

Met mijn gitaar erbij kon ik eigen nummers schrijven. Teksten maakte ik sowieso al jarenlang in de vorm van gedichten en daar kon ik dan nu een akkoordenschema aan toevoegen. Heerlijk! Er zijn er een paar die ik nog altijd wel verder zou willen uitwerken, maar ik wacht af of het juiste moment nog komt. (En de juiste samenwerking, want het feit dat er nu niet echt iemand in mijn leven is die me daarbij zou kunnen helpen, is het enige wat me nog tegenhoudt voor op z’n minst één nummer dat heel graag naar buiten wil!).

 

Muziektherapie

Naast het feit dat je je radio of internet maar hoeft aan te zetten om de helende kracht van muziek te kunnen ervaren, is er gelukkig ook een officiële vorm van therapie waar muziek een centrale rol speelt. Deze zogenaamde muziektherapie kan heel veel verschillende vormen aannemen, onder andere afhankelijk van het soort aandoening waar je hulp bij nodig hebt. Zo kun je denken aan de volgende vormen:

 • Het gebruik van het ritme van muziek om mensen met Parkinson te ondersteunen in het terugvinden van controle over bepaalde bewegingen;
 • Laten horen van ‘drukke muziek’ om mensen met ADHD te leren zich te focussen op bepaalde prikkels en andere prikkels te leren negeren;
 • Mensen die stotteren laten zingen om hen te helpen de vloeiendheid in hun spraak te optimaliseren;
 • Het gebruik van ontspannende muziek om mensen die veel stress ervaren te helpen zich weer bewust te worden van o.a. hun ademhaling en om in het moment te komen. Bij stress kan ook juist opzwepende muziek helpen om de spanning door middel van beweging op te heffen.

En zo zijn er nog ontzettend veel méér toepassingen van muziektherapie, zowel in actieve alsook in passieve vorm. Lees hier meer over op muziektherapie.nl !

 

— Wat betekent muziek voor jou? Welke nummers komen steeds terug gedurende je leven als je een dip hebt of erg gespannen bent? Deel het hier! — 

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *