Dromen en zo: steeds terugkerende droomthema’s

 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  6
  Gedeeld

 

De laatste paar weken ben ik erg moe, zo moe zelfs dat ik gisteren de huisarts even heb bezocht. Ik slaap heel erg vast en veel langer dan normaal en dan nóg ben ik niet uitgerust als ik wakker word. Wat me verder opvalt is dat ik extreem intense dromen en nachtmerries heb. (Geen wonder misschien dat ik uitgeput wakker word….)

 

Bewust dromen

In mijn tienerjaren was ik ook al gefascineerd door het fenomeen dromen en heb ik fanatiek geprobeerd om ‘lucide’ te leren dromen. In feite betekent dit ‘bewust dromen’, wat inhoudt dat je je dromen kunt sturen in een richting die jij wilt. Dat gaat over het algemeen niet zo gemakkelijk, er is veel training voor nodig. Het is me dan ook helaas nooit gelukt om de kunst hiervan onder de knie te krijgen.

Mijn dromen van tegenwoordig zijn vaak zo lang en vreemd, dat ik ergens tijdens het dromen gelukkig wél ga beseffen dat ik droom, al lukt het me niet altijd om mijn droom dan om te buigen naar een meer gewenste verhaallijn. Helaas, want ik droom de meest gekke en irritante dingen! De enige optie is dan meestal om mezelf te vertellen dat ik wakker moet worden. Maar ja, ook dat lukt jammer genoeg niet altijd.

 

Droomthema’s

Mensen, scenario’s en activiteiten lijken in ’t leven al eindeloze mogelijkheden te bevatten, maar in een droom is de variatie nóg groter. Daar kan ALLES. En dat is soms leuk, maar soms ook niet. De volgende droomthema’s achtervolgen mij al mijn hele leven en het leek me leuk daar eens wat verder in te duiken.

 

Water

Over duiken gesproken… ik droom erg vaak over water. Meestal gaat het dan over overstromingen of vloedgolven. In elk geval dus gigantische hoeveelheden water. In mijn laatste droom over water werd ik meegevoerd door een gigantische vloedgolf, langs daken van flats en moest ik op die manier vluchten voor een monsterlijke belager.

(Nu ik dit zo schrijf bedenk ik me dat ik misschien toch iets heb overgehouden aan mijn Zandvoort-avontuur, hahaha.)

 

Omkleden, douchen of zelfs naar het toilet in publiek zicht

Hoe gênant het ook is om dit toe te geven, dit soort dromen heb ik ontzettend vaak. De droom draait dan vooral om het feit dat ik geen andere mogelijkheid heb dan de betreffende activiteit in het openbaar uit te voeren, maar dat ik alsnog probeer een manier te vinden om het zo onopvallend mogelijk te doen. Met als gevolg dat ik zo klungelig ben dat het allemaal juist veel langer duurt dan nodig is.

Afgelopen nacht paste ik zo ongeveer het gehele assortiment van s. Oliver (goh, hoe zou dat nou komen!) in een drukke gang vol pashokjes zonder gordijnen…

 

Kleine ruimtes

Heel vaak moet ik van A naar B, maar is de ruimte waar ik dan doorheen moet zo smal dat dat niet lukt. Dat kan een tunnel zijn, of een superklein trappenhuis, of een veel te smalle deur.

Vorige week wilde ik in mijn droom naar Noorwegen, maar om van het vasteland hier over te steken naar Noorwegen, moest ik door een veel te smalle tunnel onder een immens grote zee door kruipen… Zoals je ziet worden de droomthema’s dus ook wel eens gecombineerd in dezelfde droom!

dromen

 

Klimmen en afdalen

Ook dit thema keert regelmatig terug tijdens mijn slaap. Een paar dagen geleden droomde ik over een heuse trappenmarathon, die zo intensief was dat mijn benen tegen het einde voelden alsof ze van elastiek waren. We moesten steeds drie trappen op, drie trappen af, en dat herhaalde zich oneindig. Trap af ging ik half vliegend; bovenaan de trap zette ik mijn handen in ’t midden van de leuning (ter hoogte van de middelste trede) en sprong licht als een veertje helemaal naar beneden. Dat hielp overigens wel; ik werd tweede ;-).

 

Bloederige gevechten uit zelfbescherming

Ik ben in het dagelijks leven het tegenovergestelde van gewelddadig, maar in mijn nachtelijke uren moet ik dat blijkbaar compenseren… Misschien komt ’t wel door mijn liefde voor enge films, of staat het geweld symbool voor het gevecht dat ik dagelijks met mezelf voer in mijn hoofd (net als zovelen van ons).

Twee nachten geleden was  ik opgesloten in een basisschool met een paar andere mensen, omdat we ons moesten verstoppen voor een bovennatuurlijk leger dat ons wilde vernietigen. (Tja, ik kan er ook niks aan doen.) Op een gegeven moment kwamen ze de ruimte binnen en moesten we ons heel stil houden zodat ze ons niet zouden zien, maar mijn buurvrouw maakte te veel lawaai waardoor de drie grote honden op ons afkwamen. Ik spietste ze in het gezicht met een of ander metalen ding met allemaal punten eraan om ze van me weg te houden.

Maar zo zijn ook zwaard- of vuurgevechten mij niet vreemd, helaas. Gelukkig wel altijd uit zelfverdediging, zodat ik me bij het wakker worden nooit schuldig hoef te voelen!

 

De betekenis van dromen

Er zijn erg veel uiteenlopende theorieën over de betekenis van dromen. Sigmund Freud stelde dat dromen onze meest geheime begeerten tot uiting brengen, omdat we in de droomwereld geen controle hebben zoals we die in de wakende wereld wél ervaren. Carl Jung daarentegen meende dat de persoon die we in onze dromen zijn, tegengesteld is aan de persoon die we daadwerkelijk zijn, om zo een bepaalde balans te behouden.

Zelf heb ik meer met de theorieën die ervan uit gaan dat je in je dromen simpelweg verwerkt wat je bewust of onbewust bezig houdt gedurende de dag, met behulp van symbolen en metaforen. Zo betekenen mijn dromen over water waarschijnlijk dat ik me overweldigd voel door emoties en/of het gevoel van controle kwijt ben. Mijn dromen over mezelf letterlijk blootgeven in penibele situaties vertellen me dat ik het moeilijk vind om open te zijn over bepaalde dingen tegen mijn omgeving. Als ik droom over kleine ruimtes, heb ik last van en/of schaamte over mijn lichaamsomvang. Klimmen en afdalen betekent letterlijk dat; ik voel me langzaam beter of juist slechter (of heb, bij een combinatie, last van stemmingswisselingen). En het bloederige geweld staat voor de gevechten die ik voer in mijn hoofd.

En soms betekenen je dromen helemaal niks, denk ik. Dan is het leven gewoon even lekker simpel en hoef je niet zo ver te zoeken.

 

— Herinner jij je je dromen wel eens? Heb jij steeds terugkerende droomthema’s en heb je er een idee van wat ze zouden kunnen betekenen? Deel je nachtelijke avonturen met ons in de reacties! —

 

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *