Vitamine B12 tekort: een scala aan onnodige dagelijkse klachten

 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Gedeeld

 

In mijn recente blog over dromen vertelde ik al dat ik de laatste tijd heel erg moe ben en dat ik me hiervoor bij de dokter had gemeld. Dat bleek niet voor niks te zijn geweest, want uit het bloedonderzoek kwam naar voren dat ik een aanzienlijk vitamine B12 tekort heb. En dat is niet de eerste keer.

Een tekort aan B12 kan een heel scala aan klachten veroorzaken, waaronder vage klachten waar je wellicht niet mee naar de dokter durft uit angst dat hij je als zeurkous bestempelt. Dat is dan ook de reden dat ik er iets over met jullie wil delen. Want waarom zou je je vaag ellendig blijven voelen wanneer zoiets kleins als een dagelijks vitaminepilletje* de uitkomst kan bieden?

 

Risicofactoren voor het ontwikkelen van een B12 tekort

Je merkt het natuurlijk pas als de gevolgen van het tekort zich aandienen, maar om te beginnen is ’t handig om te weten hoe een tekort kan ontstaan. De volgende oorzaken zijn bekend:

 • verminderde inname in verband met een langdurig eetpatroon dat bepaalde voeding uitsluit, zoals bij vegetariërs of mensen met eetstoornissen;
 • gestoorde opname als gevolg van medische aandoeningen in bijvoorbeeld de darmen, de alvleesklier en/of de maag;
 • storingen in transport of stofwisseling van het stofje door een tekort aan transporteiwit of door stofwisselingsstoornissen;
 • randoorzaken zoals alcoholisme of medicijngebruik.

Een deel van deze risicofactoren kun je zelf inschatten, dus als je bijvoorbeeld vegetariër bent, weet je dat je extra alert mag zijn.

 

Bij welke waarden heb je een tekort?

Mijn huisarts vertelde me dat er twee ondergrenzen zijn bij de hoeveelheid vitamine B12 in het bloed;

 • Bij een waarde die lager is dan 300, is er kans op vage klachten
 • Bij een waarde die lager is dan 145, is het vrijwel zeker dat je aanzienlijke klachten zult hebben

Als ik online ga kijken, zie ik dat verschillende onderzoeken iets anders zeggen en dat het ook nog eens leeftijdsafhankelijk is welke waardes goed zijn en welke niet, dus ik kan je helaas geen eenduidig antwoord geven wat voor iedereen geldt. Hiervoor kun je je dus het beste laten adviseren door je huisarts.

 

Welke klachten kunnen door een vitamine B12 tekort veroorzaakt worden?

Een simpel vitaminetekort klinkt op ’t eerste gezicht niet zo ernstig, vitamines zijn echter veel belangrijker dan je wellicht denkt. Zo leidde een tekort aan vitamine C in de tijd van de VOC schepen niet zelden tot scheurbuik, in ontwikkelingslanden komt veel nachtblindheid voor als gevolg van een gebrek aan vitamine A en tekort aan vitamine D leidt op oudere leeftijd tot botontkalking.

Als je echter googelt op de woorden “tekort vitamine ernstig”, zie je direct heel veel artikelen over B12 naar voren komen. En dat is niet voor niks. De volgende klachten kunnen ontstaan als gevolg van een tekort aan deze B-vitamine:

 • Extreme vermoeidheid en slaapproblemen
 • Problemen met geheugen en concentratie
 • Depressieve klachten of stemmingswisselingen
 • Spierklachten zoals krampen en spierpijn
 • Oogklachten
 • Vreemde sensaties in ledematen, huid, gewrichten, enz.
 • Hart- en vaatproblemen
 • Spijsverterings- en stofwisselingsklachten
 • Huidklachten
 • Blaasklachten

Dit is slechts een greep uit alle mogelijke gevolgen van B12 tekort. Voor een uitgebreid overzicht kun je op deze website terecht. Hier staat een waslijst aan klachten en lange termijn gevolgen, inclusief talloze verwijzingen naar ondersteunende literatuur.

 

Behandelmethoden

Er zijn verschillende manieren om je tekort aan vitamine B12 aan te vullen. Dit bespreek je samen met je huisarts.

 

Vitamine B12 tabletten

Op dit moment slik ik de 1.000 microgram smelttabletjes van Vitalize. Eerder heb ik al eens de tabletjes van het Kruidvat huismerk geslikt, maar hier kreeg ik een allergische huidreactie op. Bovendien staat daarop niet vermeld welke vorm van B12 je met deze tabletjes binnen krijgt en dat is wel belangrijk. Er zijn namelijk vormen die direct door het lichaam kunnen worden opgenomen, maar ook vormen die het lichaam nog actief moet omzetten en die zijn minder effectief. Daarover kun je hier meer lezen.

Een te hoge inname van vitamine B12 is overigens niet erg, want je nieren zorgen ervoor dat een overschot wordt afgebroken en met de urine wordt uitgescheiden.

Het grappige is dat ik, terwijl ik deze blog schrijf en uitgebreider research doe op internet, er nu achter kom dat die tabletten voor mij wellicht helemaal niet voldoende gaan zijn. Als er binnen een paar weken geen verbetering is, ga ik dan ook alsnog terug naar mijn huisarts voor behandelingsmethode nummer 2.

 

Vitamine B12 injecties

Deze tweede behandeloptie betreft intramusculaire injecties. Enkele jaren geleden heb ik deze ook gehad, maar nu de huisarts me vertelde dat ik met tabletjes ook een heel eind zou moeten komen, koos ik voor die gemakkelijkere weg.

Als je kiest voor injecties, krijg je eerst een oplaaddosis en vervolgens een onderhoudsdosis. De oplaaddosis zorgt ervoor dat alle cellen en weefsels weer volop B12 ontvangen. Deze dosis krijg je niet in één keer: het gaat hier om minimaal 10 injecties verspreid over 5 tot 10 weken. De onderhoudsdosis is een nieuwe voorraad die je ondersteunt als je tekort bijvoorbeeld is ontstaan door een structureel opname probleem. Afhankelijk van de oorzaak van je tekort en de klachten die je ervaart, wordt bekeken uit hoeveel injecties je onderhoudsdosis dient te bestaan en wat de gewenste frequentie is.

Alle injecties worden in een dikke spier gezet, bij voorkeur de bilspier of bovenbeenspier. Deze slaan het voorraadje dan op en laten het geleidelijk los in de bloedbaan. Je kunt voor iedere injectie naar je huisarts gaan, maar je kunt ze ook zelf zetten.

 

Behoefte aan meer informatie?

Voor meer informatie over B12 tekort kun je o.a. terecht op de website van Stichting B12 Tekort. Als je vermoedt dat je lijdt aan een tekort, aarzel dan niet en maak direct een afspraak met je huisarts! Een behandeling kan je huidige kwaliteit van leven enorm verbeteren en ook toekomstige kwalen als gevolg van een tekort helpen voorkomen.

 

— Heb jij een tekort aan vitamine B12 (gehad), of iemand in jouw omgeving? Deel je ervaringen hier! — 

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *