Halloween special!

 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Gedeeld

Follow my blog with Bloglovin

Het is 31 oktober 2017 en dat betekent: Halloween! Speciaal voor deze ‘feestdag’, die steeds populairder wordt in Nederland, heb ik wat research gedaan voor jullie. Daarnaast zal ik met jullie delen wat Halloween – en het bijbehorende horrorgenre – voor mijzelf betekent.

 

Interessante weetjes over Halloween

 

Oorsprong

De oorsprong van Halloween ligt in het Verenigd Koninkrijk; het is voortgekomen uit het Keltisch feest Samhain. Dit feest werd in het leven geroepen om het einde van het oogstseizoen te vieren en het begin van de winter in te luiden. Vreugdevuren en rituelen stonden centraal.

De Kelten geloofden dat de grenzen tussen de gewone wereld en het hiernamaals gedurende deze nacht tijdelijk vervaagden; ze bereidden grote feestmalen en hielden de plekken van hun overleden dierbaren hierbij vrij aan tafel, voor als deze de oversteek maakten. Naast goede geesten konden echter ook slechte entiteiten de gewone wereld bereiken. Gedacht wordt dat men zich destijds verkleedde om zich op die manier te ‘verstoppen’ voor deze kwade krachten.

Vierhonderd jaar geleden werd pas voor ’t eerst gesproken over Halloween; daarvóór sprak met over All Hallow’s Eve. In Amerika werd Halloween pas 150 jaar geleden geïntroduceerd, door de vele Ierse en Schotse immigranten die zich toen in ’t land vestigden.

Naast de Kelten, hebben ook de Romeinen en Christenen nog invloed op de definitieve invulling van het feest gehad.

 

Pompoenen

Halloween en pompoenen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit is het gevolg van een Iers volksverhaal, over ene Jack die de duivel te slim af was, maar daardoor niet de hemel in mocht na zijn overlijden. Hij was gedoemd om tussen hemel en aarde rond te zwerven, met een lantaarn die hij zelf had gemaakt van een knol. Omdat pompoenen overvloedig waren in Amerika en deze gemakkelijker uit te hollen zijn, werd de knol vervangen door deze oranje groente. De gezichten die tegenwoordig traditioneel gekerfd worden in de pompoen, moeten het gezicht van Jack voorstellen.

 

halloween

 

Trick or treat!

Trick or treat, of zoals we in Nederland zeggen ‘snoepje of ik schiet’, vindt zijn oorsprong in zowel de Keltische historie alsook in de invloeden van de Christenen.

De Kelten gingen sowieso langs de deuren om hout te verzamelen voor de vreugdevuren. Daarnaast gingen zij er vanuit dat de geesten, die door de straten ronddwaalden, hen met rust zouden laten als ze voor hun deur een traktatie neer zouden leggen. Als er geen traktatie lag, zouden de bewoners vervloekt worden. Er was dus een direct gevaar voor de levenden.

De christenen hadden een andere kijk op de traktaties. Zij bakten koekjes die symbool stonden voor de zielen van overledenen. Met elk opgegeten koekje werd een ziel bevrijd uit het vagevuur, die zo tot de hemel kon toetreden.

Omdat aan het begin van de vorige eeuw de trick or treat traditie in Amerika vooral een reden werd voor mensen om vandalisme te plegen, werd ’t voor volwassenen verboden om langs de deuren te gaan. Hiermee werd ’t vooral een kinderfeest.

 

Halloween beleven als volwassene

 

Evenementen

Toch blijft Halloween ook voor volwassenen interessant. Er worden ook in Nederland steeds meer evenementen georganiseerd rondom deze feestdag. Verkleedfeesten, spooktochten, themaparken die een Halloween metamorfose ondergaan, et cetera.

Vorig jaar bezocht ik met een groep vrienden het themapark “Wereldtuinen Mondo Verde” in mijn woonplaats Landgraaf. Dit park wordt de laatste jaren rond Halloween omgetoverd tot een gebied vol scary zones, voornamelijk gebaseerd op enge films en series, zoals The Walking Dead, IT, enzovoort.

Dit jaar bezocht ik met een vriendin een soortgelijk evenement in Stein, ook in Zuid-Limburg. Mijn vriendin had twee tickets gewonnen voor de anderhalf uur durende spooktocht en ik mocht met haar mee!

De spooktocht vond ik persoonlijk leuker, want dan loop je door een bos en kun je op ieder moment verwachten dat je de stuipen op het lijf wordt gejaagd. Zo wordt de spanning tussendoor nauwelijks afgebouwd.

De scary zones waren wat dat betreft wat voorspelbaarder; je staat in de rij om een bepaald gebied te betreden, waar je een paar minuutjes rondloopt en al min of meer weet wat je kunt verwachten. Om daarna dat gebied weer uit te gaan en je op ‘veilig terrein’ naar het volgende gebied te begeven.

 

Griezelen: thuis voor de buis

Rond eind oktober passen de commerciële tv-zenders hun programmering elk jaar graag aan het Halloween thema aan. Daarnaast kun je natuurlijk (afhankelijk van je abonnement) op Netflix, Videoland, HBO en via aanverwante aanbieders het hele jaar door genieten van enge films en series.

Ikzelf ben een echte horrorfanaat en heb dan ook nog een aardige kast vol met films en series op DVD en Bluray. Omdat ik er geen enkele moeite mee heb de echt goede films meer dan eens te bekijken, heb ik gelukkig altijd iets voorhanden. Ik zou graag een lijst delen met mijn favorieten, maar ik merk dat ik dat onmogelijk vind. Het zijn er veel te veel en ik kan niet kiezen, haha. Wel kan ik er per subgenre een aantal noemen die ik goed vond:

 • Slasherfilms: in dit type horrorfilm staat een menselijke seriemoordenaar centraal en is opbouw van angst het belangrijkste. (In tegenstelling tot in splatterfilms, waar geweld en bloedvergieten het belangrijkst zijn; niet zo mijn ding.) Scream 1 t/m 4 is wat mij betreft een goed voorbeeld van een prima serie slasherfilms.
 • Monsterfilms: de personages in deze films worden opgejaagd door bovennatuurlijke wezens als weerwolven, vampieren, enzovoort. Waarschijnlijk is dit meer jeugdsentiment dan wat anders, maar Buffy The Vampire Slayer en de bijbehorende spin-off Angel vond ik altijd erg leuk. Maar bij monsterfilms denk ik toch ook echt aan de The Descent films, wat zijn die ongelooflijk goed!
 • Kannibalenfilms: de naam zegt ’t al. In de jaren 70 kwam dit genre op, maar ik ken vooral de populairdere films als Wrong Turn, Texas Chainsaw Massacre en The Hills Have Eyes.
 • Zombiefilms: Night of the Living Dead, Pet Semetary 1 en 2, 28 days later en I am Legend.
 • ‘Found footage’ films: The Blair Witch Project en de Paranormal Activity films.
 • Spookverhalen: House on Haunted Hill, The Shining, 1408, The Sixth Sense, Insidious en El Orfanato.
 • Religieuze horror: The Skeleton Key, Rosemary’s Baby, The Exorcist, The Omen, enzovoort.
 • Psychologische horror: de film Orphan Esther en de serie Bates Motel.

halloween

Tot slot

Krijg je geen genoeg van de enge sfeer rondom Halloween? Afgezien van het feit dat je met de techniek van tegenwoordig elke seconde van de dag kunt genieten van enge films en series (of je eigen nachtmerries, haha), kun je het hele jaar door ook terecht in The Amsterdam Dungeon.

 

— Doe jij iets rondom Halloween? Ga je met je kinderen langs de deuren, neem je deel aan spooktochten of haal jij je hart op met de enge films op televisie? Deel het hier of op de Facebookpagina van Imperfectief —

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *