Dit vind ik van de aanklacht tegen de tabaksindustrie

 • 37
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  37
  Gedeeld

 

De Heerlense rechtenstudente Charlotte Pelt (25) doet de publiciteit rondom de aanklacht tegen de tabaksindustrie weer oplaaien, als zijnde de eerste gezonde roker die officieel aangifte doet. Ze geeft aan dat ze buiten haar schuld om verslaafd is geraakt en sluit zich daarmee aan bij de grote groep die al ruim een jaar wordt bijgestaan door advocate Bénédicte Ficq.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog steeds of er überhaupt mogelijkheden zijn de tabaksindustrie strafrechtelijk te vervolgen. Intussen wordt de groep medestanders steeds groter, onder andere via de website Sick of Smoking, waar je je simpel kunt aansluiten door je gegevens in te vullen en te stemmen. Ook de Stichting Rookpreventie Jeugd speelt hierbij een belangrijke rol.

Ik ben nooit zo bang mijn mening te geven over bepaalde zaken, maar die moet dan wel op feiten gebaseerd zijn, vind ik. Dus ik dook er even wat dieper in. Duik je mee?

 

Feiten: de aanklagers

Wie zijn ze?

Initiatiefnemer Anne Marie van Veen was 41 jaar toen ze in 2014 de diagnose longkanker kreeg. Op Wereld Niet Roken dag, ook in 2014, zag ze de documentaire De Vervangers, gemaakt door Erwin Kleinjan. “Over kinderen die de plaats van dode rokers in moeten nemen,” aldus Sick of Smoking. Naar aanleiding hiervan was ze ’t zat en klopte ze aan bij advocate Bénédicte Ficq.

Naast Van Veen is ook COPD-patiënte Lia Breed nauw betrokken bij deze zaak.

Inmiddels hebben vele particulieren (zoals Charlotte Pelt), medisch professionals, stichtingen (zoals de KWF Kankerbestrijding) en bedrijven zich bij de strijdlustige Anne Marie gevoegd als aangever, medestrijder en/of donateur.

 

Wat willen ze?

Wat hun aanklacht tegen de tabaksindustrie uniek maakt in de wereld, is dat zij pertinent géén schadevergoeding willen in de vorm van geld, zoals dit in Amerika wel al regelmatig aan de orde is geweest via civiele zaken. De Sick of Smoking beweging vervolgt vier in Nederland actieve tabaksfabrikanten strafrechtelijk voor poging tot moord, doodslag, zware mishandeling en valsheid in geschrifte. Het gaat om Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux.

Met hun aangifte willen ze de tabaksindustrie juridisch verantwoordelijk houden voor de door rokers opgelopen gezondheidsschade en laten zien dat hun handelen in strijd is met meer dan één strafbepaling.

tabaksindustrie

 

Waarom willen ze dat?

Na onderzoek zijn enkele kwalijke zaken aan het licht gekomen, namelijk:

 • Volgens voormalig insider Jeffrey Wigand werken er wetenschappers in de tabaksindustrie die zijn aangesteld om te onderzoeken hoe roken zo aantrekkelijk mogelijk kan worden gemaakt voor kinderen. Kinderen dienen namelijk letterlijk ter vervanging van de 20.000 Nederlandse rokers die elk jaar overlijden als gevolg van hun verslaving. De verkoop moet immers door blijven gaan, om de omzet in stand te houden. Geld gaat hier duidelijk vóór gezondheid en mensenlevens.
 • De tabaksindustrie floreert eindeloos omdat ze hun sigaretten optimaal verslavend én aantrekkelijker maken door ze te voorzien van meer dan 600 toegevoegde stoffen die ervoor bedoeld zijn onder andere invloed uit te oefenen op:
  • de snelheid waarmee het stress-reducerend effect de hersenen bereikt
  • de vermindering van de hoestreflex bij inhaleren
  • de smaak
 • Misleiding en het fenomeen van de ‘sjoemelsigaret’: tabaksfabrikanten introduceerden de sigaret met kleine gaatjes in de filters, die ervoor zorgen dat de officiële testapparatuur de waardes van giftige en verslavende stoffen lager doet lijken dan je in werkelijkheid binnenkrijgt. Als je de sigaret daadwerkelijk rookt, sluit je de gaatjes namelijk met je lippen en vingers grotendeels af. Zo krijg je veel meer schadelijke stoffen binnen dan toegestaan.

De gehele aangifte vind je hier.

 

Mening: wat vind ik ervan?

Vóór ik mijn mening geef is dit wellicht belangrijk om te vermelden. Ik heb in het verleden helaas gerookt en wel van mijn 19e tot mijn 28e. Toen ik eenmaal verslaafd was, wilde ik heel vaak stoppen maar ik probeerde het niet écht. Tot ik op mijn 28e weer eens verkouden was en mezelf afvroeg waarom ik mezelf in godsnaam bleef kwellen. De keelpijn werd er op korte termijn alleen maar erger van en daarbij was ik nu steeds vier keer per jaar verkouden in plaats van één keer per twee jaar én duurde het steeds drie keer zo lang. En dat is niet overdreven.

Die ‘openbaring’ maakte dat ik van het ene op het andere moment stopte. En ik heb het er (gelukkig) nauwelijks moeilijk mee gehad. Ik voelde me juist bevrijd.

tabaksindustrie

 

Mijn eerste reactie

Voordat ik me had ingelezen en verdiept, was mijn eerste gedachte “belachelijk!”. Ik vond vooral dat het te gemakkelijk is om als roker de schuld in de schoenen van de tabaksindustrie te schuiven. Toen ik begon, 14 jaar geleden, was ik me echt wel bewust van de schadelijke effecten voor mijn gezondheid en dat roken verslavend is. Het was dus mijn eigen keuze om ermee te starten. Al zat daar op psychologisch vlak veel meer achter dan simpele ‘dommigheid’ alleen. Niemand heeft me echter gedwongen of in die richting geduwd, dat kan ik alleen mijzelf kwalijk nemen.

Vele online critici reageerden van achter hun computer of smartphone ook met opmerkingen als “Gewoon stoppen!”. Dat vond ik sowieso wél veel te kort door de bocht; zo simpel is het immers niet met verslavingen en dat lijkt me voldoende wetenschappelijk onderbouwd te zijn. Als je eenmaal begonnen bent, boet je nog heel lang voor die foute beslissing die je op jonge leeftijd maakt. Misschien wel voor altijd, als je pech hebt.

 

Mijn mening na dit onderzoek

De feiten liegen er niet om. Ik vind dat de tabaksindustrie zich schandalig en misdadig gedraagt en daar zeker voor gestraft moet worden. Ik sta dus zeker achter de aanklacht. Hopelijk komt er inderdaad een straf én maatregelen om te zorgen dat de schade vanaf nu beperkt kan worden, doordat ze zich in elk geval aan de regels moeten gaan houden.

Ik ben echter wel nog steeds van mening dat je als individu de volledige schuld niet kunt afschuiven op de tabaksindustrie. Ja, ze beïnvloeden veel te veel voor wat betreft wat er met je gebeurt zodra je je eerste teug neemt – en alle teugen daarna. Maar die beslissing om die eerste teug te nemen, ligt bij jezelf.

 

Pssst… ik neem nog even een zijweggetje

Ik kan niet ontkennen dat, bij het lezen van het artikel over Charlotte Pelt, ook direct een andere gedachte in mijn hoofd sprong, namelijk:

“Is het niet zo dat de voedingsmiddelenindustrie zich aan vergelijkbare praktijken schuldig maakt?”

tabaksindustrie

Lees maar eens deze blog van Energieke Vrouwen Academie, over het stofje MSG.

 

I rest my case. Waar kan ik aangifte doen? 😉

 

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *