Vervelend hoor, verveling! Lees hier alles over de bore-out

 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  6
  Gedeeld

 

“Vervelend? Nee joh, lijkt me juist héérlijk! Ik zou willen dat ik tijd had me eens lekker te vervelen!”

Grote kans dat je dit dacht toen je de titel las. En gelijk heb je, de meesten van ons rennen de benen onder ons lijf vandaan – misschien niet altijd letterlijk, maar op z’n minst figuurlijk. Dan lijkt verveling niets anders dan een luxe-probleem.

Er is echter ook een groepje mensen dat zich dusdanig verveelt onder werktijd dat ze het gevoel hebben door te draaien. Vorige week las ik een nieuwsbericht over een dame die € 2.900,- per maand verdiende en daar helemaal niets voor ‘hoefde’ te doen. Op een gegeven moment kwam er ook een verdedigende reactie van haar werkgever, maar nog daarvóór viel heel Facebook over deze dame heen. En dat verbaasde me toch wel enigszins, ook al weet ik dat vele Facebookreacties in een opwelling worden geschreven.

Mij zijn beide situaties niet vreemd; enerzijds het zo druk hebben dat je continu achter de feiten aan loopt, of anderzijds van ellende maar eens googelen waarom tumtummetjes in godsnaam óók chocolaatjes bevatten (want die combi vind ik echt niet bij elkaar passen)…

En om eerlijk te zijn heb ik het dan veel liever te druk.

 

Symptomen van een bore-out

De verschijnselen van een bore-out vertonen een gedeeltelijke overlap met die van een burn-out:

 • Vermoeidheid en futloosheid
 • Prikkelbaar, snel geïrriteerd zijn
 • Twijfelen aan jezelf
 • Concentratieproblemen

Andere symptomen die bij een bore-out kunnen horen, zijn:

 • Taken uitstellen of uitsmeren (er langer over doen dan nodig)
 • Verlies van initiatief
 • Maskeergedrag (doen alsof je het druk hebt, wat langer door ‘werken’)
 • Schaamte, frustratie en schuldgevoelens
 • Je nutteloos en overbodig voelen
 • Overdreven veel met privé zaken bezig zijn

bore-out

De symptomen van een bore-out beperken zich niet tot de momenten waarop je aan het werk bent. Na een lege, nutteloze werkdag ben je vaak zelfs vermoeider dan na een heerlijk dagje door jakkeren en helemaal in je flow zijn. Daar krijg je juist energie van.

Als je thuis komt in een druk huis met enthousiaste partner en eventueel kinderen die je de oren van de kop kletsen, moet je echt even omschakelen en ook dat kan lastig zijn en onderlinge spanningen opleveren.

 

Hoe ontstaat een bore-out?

Verschillende werksituaties kunnen leiden tot deze nare vervelingsziekte.

 

Onvoldoende taken / teveel mensen die het takenpakket verdelen

Dit is zowel de meest voor de hand liggende, maar wellicht ook juist de minst voor de hand liggende oorzaak; het ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Immers, wie gaat er van uit dat een werkgever zijn werknemers betaalt om uit hun neus te eten? Blijkbaar bestaan ze wel.

Een medewerker zal niet snel naar zijn baas stappen om te zeggen dat hij eigenlijk overbodig is. Hij zal nog steeds elke maand zijn rekeningen moeten betalen en zijn eventuele gezin moeten voeden.

 

Onder je niveau werken

Als je pech hebt, heb je een HBO diploma of een universitaire studie afgerond, maar krijg je geen werk in jouw vakgebied. Dan zit er, als een eigen zaak geen optie voor je is, niet veel anders op dan een baan aan te nemen op een gebied waar je veel minder expertise over hebt.

 

Werk doen dat te routinematig is

Misschien is je werk op het moment dat je ermee begint nog wel een uitdaging, maar naarmate je het langer doet, wordt het meer en meer routine en is het allang geen uitdaging meer. Of je werk is letterlijk routinematig, bijvoorbeeld lopende bandwerk.

 

Niet gezien worden

Niet zelden komt ’t voor dat leidinggevenden het moeilijk vinden taken uit handen te geven. Mogelijk door eerdere slechte ervaringen met werknemers die vóór jou de functie vervulden, of vanuit hun eigen, bijvoorbeeld perfectionistische, persoonlijkheid. Dat is zowel rot voor jou alsook voor je leidinggevende. Je hebt minder werk te doen én voelt je niet gewaardeerd.

Als je met je leidinggevende in conflict bent, is de kans helemáál groot dat je gedemotiveerd raakt en het er op een gegeven moment maar bij laat zitten. Je zit je tijd uit, in de hoopvolle afwachting dat iemand je worsteling erkent en inziet dat jij meer waard bent dan je leidinggevende wil toegeven.

bore-out

 

Wat kun je er tegen doen?

Als je in een bore-out zit, zit je waarschijnlijk vast in een vicieuze cirkel. Als je doodmoe bent van verveling en er komt eindelijk een taak op je pad, heb je daar waarschijnlijk de energie al niet meer voor. Of je bent dusdanig het vertrouwen in jezelf verloren, dat je er niet eens maar een dúrft te beginnen.

Je kunt moeilijk gaan zitten knutselen op je werk of een boek lezen, dus afleiding vind je vrijwel alleen op ’t internet of (als je geluk hebt) bij andere collega’s die in hetzelfde schuitje zitten. En dat is geen lange termijn oplossing.

Maar wat zou je dan wel kunnen doen?

 

Maak het bespreekbaar

De beste en tegelijkertijd moeilijkste oplossing is het probleem bespreekbaar maken met je leidinggevende. Praat in positieve termen. Formuleer dus bijvoorbeeld als volgt:

 • “Ik heb het gevoel dat er meer in me zit dan ik kan laten zien met mijn huidige takenpakket.”
 • “Ik werk hier graag, want ….. Tegelijkertijd zou het me nog meer voldoening geven als ik me wat meer met … zou kunnen bezighouden.”
 • “Ik heb het idee dat de taakverdeling dusdanig verbeterd zou kunnen worden dat ik jou wat kan ontlasten door bepaalde taken van je over te nemen.”

Is die stap nog te groot? Vraag dan eerst advies aan de vertrouwenspersoon of bedrijfsarts.

 

Zoek ander werk

Als je lijdt aan een bore-out is het moeilijk om je voor te stellen dat je ergens anders weer flink gaat aanpoten. Misschien heeft je zelfvertrouwen zelfs zo’n enorme deuk opgelopen dat je bij elke vacature die je tegenkomt, denkt “Dit kan ik niet.”.

Laat je niet uit het veld slaan. Vacatureteksten worden vaak erg ingewikkeld geformuleerd en doen het werk vaak interessanter lijken dan het in werkelijkheid is. Let vooral op de functie-eisen; die zijn het belangrijkst en daaruit blijkt ook het niveau van de functie.

 

Ga parttime werken bij hetzelfde bedrijf

Dit is een oplossing die voor jou zelf uiteraard ook wenselijk moet zijn. Niet iedereen kan het financieel redden met minder uren. Maar als dat wel mogelijk is, is het wellicht een win-win situatie!

 

Start je eigen onderneming!

Tegenwoordig zijn er heel veel coaches te vinden die je kunnen helpen als je graag voor jezelf wil beginnen, maar nog geen idee hebt hoe en zelfs waarmee. Kriebelt het bij jou? Heb je geen zin of vertrouwen meer in het werken voor een baas en bezit je de benodigde ondernemerschapskwaliteiten en een uniek talent? (Het antwoord op die laatste vraag is sowieso JA, want iedereen heeft iets bijzonders waar hij goed in is!)

bore-out

Wat let je om een business plan te schrijven en te kijken waar je uit komt? Dromen mag! (En het mooie is… je kunt ’t in Word doen als je je op je werk weer eens zit te vervelen 😉 ).

 

Bore-out in je omgeving?

Gebleken is dat er over het algemeen maar weinig begrip is voor deze arbeidsgerelateerde aandoening. Daardoor durven mensen die eraan lijden er nauwelijks open over te zijn, waardoor het onbegrip juist in stand wordt gehouden.

Er zijn echter zoveel zaken waar we geen verstand van of geen ervaring mee hebben en vanuit onwetendheid is het makkelijk verkeerd oordelen. Stel je dus open en ga geen appels met peren vergelijken. De ene ziekte is de andere niet en wie bepaalt welk lijden erger is?

Sterker nog: waarom moeten we ons lijden überhaupt met elkaar gaan vergelijken? Het leven is geen wedstrijd. Wees mild voor jezelf en elkaar.

 

— Heeft deze blog bijgedragen aan meer begrip voor de bore-out, of vind je ’t (nog steeds) onzin? Of misschien heb je zelf wel symptomen van een bore-out, heb je iets aan de genoemde tips? Deel het in de reacties hieronder of op Facebook! —

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *