Kindnessrocks: de steen die je laat glimlachen

 • 10
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  11
  Gedeeld

 

Stel je voor… je loopt stampvoetend door de regen naar huis, de onderkant van je gezicht begraven in een grote sjaal, zodat je stilletjes kunt mopperen zonder dat anderen je mond zien bewegen. Anders lijk je immers wel gek!

In gedachten zie je de foto’s die je eerder vandaag via Whatsapp ontving: eentje van je man, een screenshot van een onverwachte rekening die hij in zijn mailbox had ontvangen. En eentje van je moeder, een foto die ze maakte van je zoontje die, terwijl zij oppaste, op één of andere manier ongelukkig viel en zijn pols brak. Plus, als klap op de vuurpijl kreeg je zojuist te horen dat je arbeidscontract niet wordt verlengd. 

Maar dan, in het grijs en grauw van het typisch Nederlandse weer, prijkt daar iets prachtig kleurrijks op een houten bankje langs de weg. Wat blijkt? Het is een met de hand beschilderde steen, met een tekst die je weer even met beide benen op de grond zet. Je laat een glimlach toe, terwijl je leest: “It’s just a bad day. Not a bad life.”.  

kindnessrocks

 

Uit de goedheid van hun hart

Bij toeval las ik afgelopen week iets over het Kindnessrocks Project en hoe enkele Nederlandse vrouwen (Tessa Konijn en Diana Smit) dit onafhankelijk van elkaar op kleine schaal hebben opgepikt. Dit soort projecten vind ik altijd reuze boeiend en geven me een warm gevoel van binnen. Heerlijk om te merken dat er nog mensen op de wereld zijn die zonder bijbedoelingen of persoonlijk gewin iets voor een ander doen.

Het deed me denken aan de Random Acts of Kindness Foundation, die ik al een paar jaar volg op Facebook.

Inmiddels heb ik contact gehad met beide dames en met hun toestemming vertel ik wat meer over het Kindnessrocks Project en wat dit voor hen inhoudt.

 

Alles over het Kindnessrocks Project

Laat ik beginnen met iets te vertellen over de oorsprong van het Kindnessrocks Project in het algemeen en hoe het in z’n werk gaat.

Bekijk ook eens deze inspirerende video!

 

Benodigdheden en tips

Om te kunnen starten, heb je een aantal dingen nodig.

 • Stenen: zonder stenen ben je natuurlijk nergens. Je kunt ze verzamelen in de natuur of kopen bij bijvoorbeeld Intratuin.
 • Verf, kwasten, een mengpalet (of iets dat daartoe kan dienen, bijvoorbeeld een plastic bordje is al genoeg) en een bekertje water om de kwasten tussentijds schoon te maken.
 • Vernis of iets vergelijkbaars, voor de finishing touch, om te zorgen dat wat je geschilderd hebt mooi blijft ondanks allerlei weersomstandigheden. Let op: breng de vernislaag pas aan nadat de verf helemaal is opgedroogd!

 

kindnessrocks

(Foto: Tessa Konijn)

 

Waar leg je de stenen neer?

Simpel gezegd: overal waar je wil, met inachtneming van de volgende regels:

 • Zorg dat je ze niet op plekken legt waar ze letsel kunnen veroorzaken
 • Als je ze in bijvoorbeeld een winkel, restaurant of de bibliotheek wilt leggen, zorg dan dat je toestemming hebt van een voor die locatie bevoegd persoon
 • Verstop ze niet TE goed; je wilt immers wel dat ze gevonden worden.

 

Hoe zorg je voor interactie en terugkoppeling?

Vind je het fijn om te weten welk leven jouw stenen leiden nadat je ze ergens hebt achtergelaten? Wie heb je een geluksmomentje bezorgd en wat maakte deze steen speciaal voor de vinder? Heeft de vinder de liefde verder verspreid?

Maak een Facebookpagina aan en zet de naam van je pagina op de achterkant van je steen.

 

Het Kindnessrocks Project en…

 

Diana Smit

De eerste Nederlandse vrouw die ik sprak over haar invulling van het Kindnessrocks Project is Diana Smit uit Hoogeveen. Zij is in mei begonnen met het verspreiden van de ‘vrolijke stenen’, zoals ze ze zo treffend noemt. Toen ze namelijk over het project hoorde, stelde ze zich voor hoe het zou voelen om zo’n steen te vinden en datzelfde gevoel wilde ze graag met anderen delen.

Lokaal heeft ze hier erg leuke reacties op gehad van mensen die er aandacht aan wilden besteden:

 • een lerares op school heeft er een les aan besteed
 • een kennis van Diana, die een kinderdagopvang runt, heeft mee geschilderd
 • op een buitenschoolse opvang hebben kinderen stenen geschilderd en verstopt.

 

kindnessrocks

(Foto: Diana Smit)

 

Naast dat het haar voldoening geeft, doet ze het helemaal voor niets. Ze geeft aan het erg leuk te vinden om reacties te krijgen van mensen die de stenen hebben gevonden. Dat zijn soms best emotionele verhalen, van mensen die een steen vonden op het moment dat ze nét dat extra steuntje in de rug konden gebruiken. “Daar gaat het juist om hè …het verspreiden van een lach, en dat door een gewone steen.” aldus Diana.

Samen met haar moeder en zusje heeft ze recentelijk ook weer een lading stenen versierd. Rond de feestdagen gaat ze deze verstoppen. Dus woon je in of rond Hoogeveen, kijk dan goed om je heen, want misschien ben jij dan wel één van de gelukkigen die er eentje vindt!

Een steen gevonden? Diana waardeert het zeer als je via de Facebookpagina Hoogeveen Keigaaf een foto stuurt van de steen die je hebt gevonden, eventueel met wat deze voor jou heeft kunnen betekenen. Nadat je dat hebt gedaan, mag je de steen houden als cadeautje voor jezelf, of je verstopt de steen weer ergens (als je dat leuk vindt), om er iemand anders blij mee te maken!

 

Tessa Konijn

Niet veel later dan Diana reageerde Tessa Konijn uit Edam ook op mijn oproepje. Zij is allround kunstenaar en deze zomer begonnen met het beschilderen van stenen, geïnspireerd door de Kindnessrocks beweging in de VS. Ze bracht twee gevulde manden naar twee horeca-gelegenheden. De gasten mochten bij interesse gratis een steen meenemen en dat bleek een enorm succes te zijn!

De stenen van Tessa worden ook met veel liefde ontvangen bij een inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben (gehad). Hier levert Tessa regelmatig een partij met de hand beschilderde stenen af. Helaas heeft ze zelf ervaring met deze nare ziekte en bij dit inloophuis heeft ze zich erg gekoesterd gevoeld. Op deze manier kan ze toch iets “teruggeven” voor haar gevoel. Ik vind ’t een mooie gedachte!

Ook Tessa heeft een Facebook pagina gemaakt in het teken van de stenen; Kindness Rocks Edam.

 

kindnessrocks

(Foto: Tessa Konijn)

 

Het stenenproject is overigens niet het enige mooie project waar Tessa zich mee bezighoudt. Haar creativiteit richt zich altijd op dingen mooi(er) maken én mensen blij maken. Binnenkort ga ik dan ook nog iets met jullie delen over iets moois dat ze aan’t opstarten is. Maar dat blijft voor nu nog even een verrassing!

 

Altijd al iets aardigs willen doen voor een ander, alleen wanneer jij echt tijd hebt?

Heel veel mensen zouden graag een vrijwillige bijdrage leveren aan het geluk van hun medemens, maar kunnen moeilijk structureel tijd vrijmaken om zich daadwerkelijk aan te melden voor vrijwilligerswerk. En als je als vrijwilliger met mensen gaat werken, dan rekenen ze op je en heb je dus een grote verantwoordelijkheid. Het woord ‘vrijwillig’ krijgt dan toch een iets andere invulling.

Als je weet van jezelf dat je een dergelijke structurele afspraak niet kunt maken, dan is dit een mooie optie. Het maakt niet uit hoe vaak je het doet en waar, één keer is genoeg en het kan elke dag van het jaar.

Onderschat het effect niet van deze steen die je laat glimlachen!

 

— Wat vind jij van dit project? Hoe zou je het vinden een dergelijke steen te vinden, of te maken om een ander blij te maken? Laat het weten in de reacties! —

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *