Imperfect is het nieuwe perfect

 • 2
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Gedeeld

 

In razend tempo worden de gevolgen van perfectionisme meer en meer zichtbaar in de samenleving. Vooral onder jongeren is het aantal met een burn-out fors gestegen, als gevolg van de hoge druk die hen wordt opgelegd door ouders, school, social media of (meestal) een combinatie daarvan.

Onze maatschappij is de afgelopen jaren steeds meer prestatiegericht geworden, maar zo langzamerhand lijkt het tij zich gelukkig weer enigszins te keren. Steeds meer mensen maken zich er sterk voor om geluk boven succes te plaatsen. Dat probeer ik ook met mijn website.

 

Het verschil tussen succes en geluk

Al ziet een andere grote groep het verschil nog niet zo, tussen geluk en succes. Laatst las ik op verschillende websites dat onderzoek had uitgewezen dat kinderen van zeurende moeders succesvoller zijn. Inclusief een grote hulde aan de zeurende ouder en exclusief de kanttekening dat ‘succesvol’ lang niet altijd ‘gelukkig’ betekent. En dat lijkt me toch ook niet wat je als gemiddelde ouder wilt voor je kind? Succesvol maar ongelukkig? Burn-out op nog net geen kwart van hun leven?

 

Ouders willen het beste voor hun kind

Over het algemeen durf ik te stellen dat de meeste ouders het beste willen voor hun kind. Zelfs wanneer ze schandalig tekort schieten, kunnen er dermate grote psychische problemen spelen bij de ouder, dat eventuele wandaden daardoor niet goedgepraat maar wel enigszins verklaard zouden kunnen worden vanuit iets anders dan pure kwaadaardigheid.

Nu is het pushen van je kind om het goed te doen op school (liefst nog de beste te zijn) absoluut geen misdaad en komt het meestal voort uit goede bedoelingen en de verwachting dat dit het kind gaat helpen naar een fijne toekomst.

Maar het is toch wel tijd om in te zien dat voorzichtigheid daarmee geboden is. De feiten liegen er immers niet om.

 

perfectionisme

 

Waarom willen ouders succesvolle kinderen?

Bloggen is voor mij vaak een manier om te filosoferen en tot nieuwe inzichten te komen. Zo ook nu merk ik dat ik me bijna ga afvragen of het ‘kweken’ van succesvolle, perfectionistische kinderen, voortkomt uit het perfectionisme dat al bij de ouders bestaat. Dat ze, zonder het zelf te beseffen, gestuurd worden door hun eigen drang om de beste te zijn en dat projecteren op hun kinderen.

Immers, succes straalt naar buiten. Je baan? Een zichtbaar feit. De auto waarin je rijdt en het huis waarin je woont? Zichtbare feiten.

Het cijfer dat je je eigen geluk toekent, daarentegen? Op social media straalt dat meestal een 9,5 uit, terwijl het in werkelijkheid misschien wel een 5,5 is. En niemand die het kan controleren. Laten we dan alsjeblieft met z’n allen succesvol zijn, zodat het lijkt alsof het allemaal opperbest gaat (!).

En als het met je kinderen opperbest gaat, dan heb je als ouder perfect gepresteerd.

 

De fundering voor echt gelukkige kinderen zit in jouzelf als ouder

Net zoals dat perfecte kinderen niet bestaan, zo bestaan er ook geen perfecte ouders. Je kunt het nooit 100% goed doen. Je gedrag tijdens de opvoeding heeft nou eenmaal effect op de toekomst van je kinderen en je kunt nooit helemaal voorzien wat er gaat gebeuren. Nu is ’t perfectionisme, straks is ’t misschien weer iets anders dat destructief is voor écht geluk.

Bovendien is de omgeving ook nog eens een grote factor waar je nauwelijks invloed op hebt. Laat dat dus los. Ga niet te krampachtig opvoeden. Zorg liever voor een goede mindset in jezelf. Wat maakt jou gelukkig? Draag precies die waarden over tijdens de opvoeding. Erken ook je fouten en communiceer daarover met je kind.

 

Laat je eigen perfectie los

Ouders zullen dus mijns inziens als allereerste moeten durven beseffen dat zij zélf niet perfect (hoeven) zijn. Dat perfectie niet eens bestáát. Dat ze niet leven voor de buitenwereld, voor het mooie uiterlijke plaatje, maar dat het alleen belangrijk is hoe zij naar zichzelf en de wereld kijken. Liefdevol, met mildheid en vriendelijkheid. Pas als je zo naar je zelf en je omgeving durft te kijken, kun je je kinderen datzelfde leren.

 

perfectionisme

 

De mooiste lessen…

Leer je kinderen dat je liefde voor hen onvoorwaardelijk en grenzeloos is. Leer ze hun eigen grenzen te bewaken en tegelijkertijd de grenzen van anderen niet te overschrijden. Leer ze hun dromen na te jagen, of dat nou een topsalaris voor de toekomst garandeert of niet. Leer ze dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen levensonderhoud, maar dat veel geld hebben geen factor is die bepaalt hoe gelukkig je wordt, zolang er maar brood op de plank komt. Leer ze ook dat iedereen gelijk is, ongeacht succes. Of huidskleur. Of geslacht. Of lichaamsvorm.

Kortom: leer ze dat ze naar binnen moeten kijken. Bij zichzelf en bij anderen. Het deel wat je niet feitelijk ziet, maar wat je van binnen voelt, dat deel is ’t belangrijkst.

Want als ’t goed voelt voor jezelf, dan pas is ’t écht goed.

 

Interessant artikel? Lees ook deze waardevolle aanvullingen: 

Rating: 4.5/5. From 2 votes.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *