Kerst special: tradities en emoties rond de feestdagen

 • 11
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  12
  Gedeeld

 

De decembermaand is een maand die een scala aan emoties losmaakt bij bijna iedereen. Ikzelf word altijd erg blij van Kerstmis en ben dan ook steeds opnieuw een tikkeltje aan’t balen als ’t weer voorbij is.

Ik herinner me vooral hoe Kerstmis was toen ik klein was. De warmte en liefdevolle sfeer in het huis van opa en oma op Kerstavond, de geur van zelfgemaakte ragout en een kerstboom die rijkelijk omringd werd door grote en kleinere cadeautjes. Het ongeduldig wiebelend wachten, als oma eerst de afwas wilde doen na het Kerstdiner, alvorens de cadeautjes uitgepakt mochten worden. De blijdschap van iedereen, zowel om uit te delen alsook om te mogen ontvangen. De ochtend van Eerste Kerstdag, weer in ’t teken van cadeautjes, thuis bij pap en mam deze keer. En op tweede Kerstdag vierden we ook nog eens de verjaardag van oma en haar tweelingzus.

Misschien heb ik dit plaatje over de jaren heen een tikkeltje geïdealiseerd in mijn hoofd, maar dit is echt zoals ik het me herinner en ook voor altijd wil blijven herinneren. En daarmee mag ik mezelf gelukkig prijzen. We weten immers allemaal wel dat er ook (te) veel mensen zijn voor wie Kerstmis een nare bijsmaak heeft (gekregen).

In deze blog denk ik aan iedereen; vrolijk én verdrietig. Want hoe je het ook wendt of keert; de Kerst komt eraan!

Geen zin in vrolijke verhalen op ’t moment? Klik gerust door naar het gedeelte “Als de feestdagen moeilijk zijn“. 

 

Het plezier tijdens en rond de Kerstdagen

Er zijn mijns inziens heel veel factoren die de decembermaand iets magisch geven. Hopelijk geldt dat voor jou als lezer ook.

 

Hé! … er staat een boom in huis!

Ook dit jaar moest ik toch weer even lachen, toen we onze geurige kerstboom nog kaal in onze woonkamer zetten. Wat een rare traditie is ’t ook eigenlijk. Blijkbaar is deze in Duitsland ontstaan in de 16e eeuw. De eerste Nederlander die in 1840 een kerstboom in huis haalde, woonde in Gelderland. De kerstballen die erin werden gehangen, dienden ertoe om geesten buiten de deur te houden. Weten we dat ook weer, haha.

Wat mij betreft mag die boom er overigens al in als Sinterklaas nog in ’t land is, hoe vroeger hoe beter. Uiteindelijk, omdat manlief en ik beiden de griep hadden gedurende de week vóór Sinterklaas, kwam ‘ie er uiteindelijk pas op 6 december. Maar dat is dus écht puur toeval geweest.

Ook de andere versieringen vind ik altijd erg sfeervol. Lichtjes, kaarsjes, kersthuisjes, sneeuwmannen, kerstmannen, snowglobes, noem maar op. Ik word er vrolijk van!

 

kerst

 

De beste Kerstfilms

We ontkomen er niet aan. Heel Netflix staat weer vol met Kerstfilms, de ene nog zoeter dan de andere. Ook op televisie staat de programmering over het algemeen geheel in ’t teken van Kerst. Maar voor mij is en blijft één film altijd dé ultieme Kerstfilm: Home Alone. (Ja, ik weet ‘t, volgens mij is er één ‘kamp’ dat fel tegen is, en een ‘kamp’ dat ieder jaar weer niet zonder Home Alone kan. Ik hoor dus bij die laatste groep. Al stopt ’t wel na Home Alone 2: deel 3 en 4 kunnen me persoonlijk gestolen worden.)

Naast Home Alone kan ik ook genieten van films als The Polar Express, While You Were Sleeping, The Family Man, Gremlins en Love Actually.

 

Kerstmuziek

Mariah Carey verdient volgens mij al jaren en jaren een fortuin aan haar track “All I Want For Christmas” uit 1994 (jemig, dat is alweer 23 jaar geleden!). Dat vind ik niet zo gek, want het is en blijft een heerlijk nummer. Last Christmas van Wham! komt uit mijn geboortejaar, misschien dat ik ‘m daarom zo schaamteloos leuk vind? En 2.000 Miles van de Pretenders is ook een echte favoriet.

Toen ik een jaar of 16 / 17 was en het net uit was gegaan met mijn toenmalige vriendje, luisterde ik trouwens ALLEEN MAAR Lonely This Christmas van Elvis Presley. En met ALLEEN MAAR bedoel ik dus echt de hele dag door, alleen dát nummer. Beetje sneu, nietwaar? Maar wel een ontzettend mooi nummer!

Daarnaast ben ik vooral fan van de übervrolijke Engelstalige kerstliedjes, zoals Driving Home For Christmas.

 

Samen zijn, daadwerkelijk maar ook in gedachten

Tja, samen zijn kunnen we het hele jaar door en wanneer we willen, maar toch heeft het wat mij betreft iets extra’s tijdens Kerst. We doen extra ons best om er mooi uit te zien, lekker eten op tafel te zetten, we komen soms met meerdere mensen tegelijk bij elkaar en dat voegt wat toe.

Soms als we iemand verloren zijn, kunnen we die persoon extra missen gedurende de feestdagen. Dat gemis kan zo sterk zijn dat het als een donkere sluier over ons heen hangt, maar het kan ook betekenen dat we weer een beetje extra stil staan bij de mooie herinneringen die we aan elkaars aanwezigheid in ’t verleden hebben overgehouden.

 

Alom bekende irritaties rond Kerst

Tijd voor de andere kant van de medaille. Zelfs de mensen die erg blij worden van Kerst (zoals ik), lijden aan bepaalde zeer bekende irritaties rondom de feestdagen.

kerst

(Schoon)familiebezoekjes

Als familiebezoekjes als een verplicht nummertje voelen en/of het er erg veel zijn, kunnen de feestdagen meer in het teken staan van stress, te volle buiken en andere symptomen van het feit dat we ons niet in tweeën kunnen delen.

Ik kan er niet zo over meepraten, aangezien mijn schoonouders helaas geen kerst vieren en mijn man en ik geen grootouders meer hebben. Dat betekent dat we alleen vieren met mijn ouders, broer en zus van mijn oma. En dat doen we allemaal tegelijk, bij elkaar op één super gezellige dag waarop we genieten van de kookkunsten van mijn moeder. Dus mijn man en ik kunnen daarnaast ook met z’n tweetjes genieten van de romantiek rondom de kerstboom, lekker samen op de bank of gedurende een wandeling in de natuur.

 

Drukke en leeggekochte supermarkten

Hier kan ik wel over meepraten. Haha. Vre-se-lijk, al die mensen (mezelf incluis) die boodschappen doen alsof de supermarkt voor een jaar dicht gaat in plaats van één dag. Als we maar niks tekort komen. En dan ook nog op ’t laatste moment. Hallo, denk vooruit?

Elk jaar opnieuw maak ik mezelf er ook schuldig aan. Ik ga naar de supermarkt, bedenk van tevoren dat ik niet veel nodig heb, maar kom toch altijd weer bedrogen uit bij de kassa. Heel frustrerend. En we leren het nooit. Of toch? De tijd zal ’t leren!

 

Geen vrij hebben/krijgen

Ik herinner me dat mijn vader vroeger niet altijd vrij had met de feestdagen en hoe vervelend dat was. Mijn man en ik hebben gelukkig wel een baan waarbij we nooit op feestdagen hoeven te werken (behalve misschien bij uitzondering en vrijwillig tegen een hoger tarief). Maar het is eigenlijk nog nooit voorgekomen.

Ik probeer het te vermijden, maar áls ik op Tweede Kerstdag naar een winkel ga, voel ik me altijd een beetje schuldig ten opzichte van al die mensen die wel moeten werken. Een deel ervan is er misschien blij mee, omdat ze Kerstmis liever ontlopen, maar er zullen zeker werknemers zijn die het liefst ook aanschuiven bij hun familie, gezellig rond de kerstboom of aan een mooi gedekte brunch- of dinertafel.

 

Als de feestdagen moeilijk zijn

De bovengenoemde irritaties vallen een beetje in ’t niet vergeleken met de situaties waar minder fortuinlijke mensen zich in bevinden. Hoe leuk ik Kerstmis ook vind, stilstaan bij wat ’t bij andere mensen kan oproepen, vind ik ook belangrijk.

kerst

 

Een onoverkomelijk gemis

Zoals ik eerder al schreef, kan een gemis ervoor zorgen dat we extra stil staan bij de mooie herinneringen die we hebben als er iemand is heengegaan. Maar het kan ook zo vers of na jaren nog steeds zo sterk zijn, dat het de magie van Kerst overschaduwt. Bovendien zijn er nog andere soorten gemis, behalve het gemis van een overledene.

Een dergelijke situatie kan op de volgende manieren ontstaan:

 • overlijden van een naaste
 • ruzie of scheiding
 • ongewenst single zijn
 • ongewenst kinderloos zijn
 • een geliefde hebben die (te) ver woont

Ken je iemand die zich in een dergelijke situatie bevindt? Het loont zich om na te denken of er iets is wat je kunt doen om de ander bij te staan. Laat weten dat je begrijpt hoe moeilijk de feestdagen voor diegene moeten zijn (begrip doet meer dan je denkt!), of nodig diegene bijvoorbeeld uit voor een kerstontbijt, -lunch of -diner als jouw eigen situatie dat toelaat.

 

Financiële moeilijkheden

De Kerstman brengt normaal gesproken kleine en grote cadeautjes naar zoveel mogelijk gezinnen, maar ook hij is niet perfect en laat weleens een steekje vallen. Sommige ouders doen daarnaast zelf soms een extra duit in ’t zakje door nog aanvullende cadeautjes te kopen voor de kinderen, maar er zijn ook gezinnen waar dit niet mogelijk is. Voor heel veel kinderen is het een verdrietige situatie als ze zien dat de kinderen in hun omgeving meer krijgen dan zij, om welke reden dan ook. Wat het ook weer heel verdrietig maakt voor de ouders die niet veel kunnen missen.

Ken jij een dergelijk gezin? Je kunt natuurlijk altijd overwegen een kleinigheidje te geven, als jouw eigen financiële situatie dit toelaat. Of geef aan een goed doel dat voor kinderen in dergelijke situaties zorgt.

kerst

 

Cultuur en geloof

Het is bijna niet mogelijk om niets mee te krijgen van de Kerstdagen. Het is immers overal; in winkels, op tv, op de radio, op school, bij bedrijven, op straat, enzovoort. Voor kinderen van een ander geloof, of voor kinderen van ouders met een ander geloof, kan het moeilijk zijn om te zien hoe andere kinderen genieten van het Kerstfeest terwijl ze dit zelf niet (mogen) vieren.

In zulke gevallen is er weinig wat je als ‘buitenstaander’ kunt doen, zonder het geloof van de ander te ondermijnen. Respecteer dus dat het zo is en denk eraan dat de meeste religies weer andere feesten hebben die ze gedurende het jaar vieren.

 

— Maakt Kerstmis bij jou overwegend positieve of overwegend negatieve gevoelens los en waarom? En doe jij iets om een moeilijke Kerstperiode voor een ander een stukje prettiger te maken? Of heb jij misschien een geloof waarbij Kerstmis geen rol speelt? Deel het hier of op de Facebookpagina van Imperfectief! —

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *