Creativiteit voor perfectionisten: plezierig, een bron van frustratie? Of… een goede therapie!

 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  14
  Shares

 

Ik houd erg van tekenen, maar ben er niet heel goed in. Dacht ik. Tot ik handletteren ontdekte.

Of dácht ik vroeger dat ik er niet goed (genoeg) in was, simpelweg omdat ik het niet perfect kon? Ik ben immers hard aan ’t werk mijn perfectionisme naar de achtergrond te laten verdwijnen en wellicht draagt dat bij aan het plezier van het uiten van mijn creativiteit.

Toen ik lid werd van de Facebookgroep over handletteren zag ik direct dat er veel vragen worden gesteld over wat te doen als je een foutje op een pagina in je Bullet Journal hebt gemaakt (“opnieuw beginnen na 5 pagina’s en het vrijwel nieuwe boek weggooien?” wordt dan bijvoorbeeld gevraagd).

Is creativiteit eigenlijk wel weggelegd voor perfectionisten? Die vraag houdt me bezig en daar ga ik dan ook dieper op in in dit artikel. Daarbij maak ik meteen gebruik van de gelegenheid om wat mooie handlettercreaties van mezelf met jullie te delen!

 

Creativiteit; wat houdt dat precies in?

De definitie

Creativiteit is outside the box denken. ‘Het vermogen om iets nieuws te creëren’. Je maakt dus, door het combineren van bestaande elementen, iets wat nog niet bestond. Een bestaand object of element wordt dusdanig veranderd dat het een nieuwe betekenis of een nieuw uiterlijk krijgt. Je geeft het een uniek karakter.

creativiteit

 

Welke activiteiten vallen onder creativiteit?

Uitgaande van de bovengenoemde definitie, vallen de volgende bezigheden onder creativiteit:

 • Tekenen, schilderen, schrijven
 • Boetseren, kleien
 • Breien, naaien, haken
 • Bloemschikken
 • Een muziekstuk arrangeren

Maar ook:

 • Een outfit bij elkaar zoeken
 • Een nieuwe make-up look creëren
 • Het maken van een werkinstructie op de PC, bijvoorbeeld ondersteund met screenshots
 • Enzovoort, enzovoort…

Je bent dus vaker creatief bezig dan je misschien dacht!

 

Perfectionisme, creativiteit en de twee hersenhelften

Creativiteit komt voort uit de activiteit in je rechterhersenhelft. Zoals Marlies Martens van Ocaro het zo mooi formuleert: “De kracht van deze helft is dat het in staat is om op basis van bestaande informatie en ervaringen totaal nieuwe verbindingen te leggen tussen de verschillende onderdelen.”

De logica van perfectionisten in dit geval luidt: mooie dingen zijn symmetrisch en perfect geordend. Met andere woorden: niet een stel letters dat net niet allemaal even ver uit elkaar staat en niet perfect gitzwart is ingekleurd. Dat is echter onze linkerhersenhelft die tegen ons praat. Deze hersenhelft, die zich bezighoudt met logica, verstand en rede, is bij ons perfectionisten overactief.

 

Practice makes… perfect?

Het is een bekende uitdrukking; “practice makes perfect“. Ofwel oefening baart kunst. Maar klopt die vertaling wel? Is kunst perfect? Perfectie is in dat geval zeer zeker subjectief. Een abstract kunstwerk kan meestal niet mijn voorkeur genieten, maar voor een ander is het een perfecte mix van kleuren, spatten, verfstreken, noem maar op.

Ikzelf geef dan ook de voorkeur aan een aangepaste spreuk, die ik ook weer heb verwerkt in een handletterproject: “practice makes good enough”. 

Creativiteit

 

Creativiteit als ‘therapie’ tegen perfectionisme

Voor mij is creativiteit nu een geweldige manier om mijn perfectionisme in te dammen. Mijns inziens is het een speelse manier om jezelf uit te dagen sneller tevreden te zijn. Dat betekent niet dat je niet je best doet, maar dat mag duidelijk zijn. Niet-perfectionisten doen immers ook gewoon hun best om een taak naar behoren te voltooien. Het verschil met de perfectionist is daarin simpelweg dat de perfectionist doorslaat, te lang bezig is met een taak, te pietje precies te werk gaat en daardoor zijn doel voorbij schiet.

Ben jij een perfectionist en merk je dat je je rechter hersenhelft tot nu toe vergeefs om aandacht schreeuwde? Luister dan, pak je potloden of viltstiften, je brei- of haaknaald, of wat het ook ‘doet’ voor jou en ga aan de slag! Je zult merken dat, hoe milder je voor jezelf bent, des te meer plezier haal je uit je creativiteit én des te beter je resultaten worden! Je rechterhersenhelft is namelijk, net als je linker, te trainen met aandacht.

 

 — Voor welke creatieve bezigheid zou jij graag (meer) tijd vrijmaken? Of doe je dat al en zo ja, wat zijn je bevindingen? Deel het hieronder in de reacties of in de Facebookgroep

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *