Terugblik op de inspiratiesessie “Help, mijn baas is een aap!” door schrijver en gedragsbioloog Patrick van Veen

 • 5
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  6
  Shares

 

Afgelopen woensdagavond 10 januari mocht ik aanwezig zijn bij de inspiratiesessie “Help, mijn baas is een aap!”. Deze werd verzorgd door gedragsbioloog Patrick van Veen, die tevens het gelijknamige boek schreef.

De naam verklapt het al enigszins, al beperkt de vergelijking zich niet tot leidinggevenden. Van Veen maakt in zijn lezing interessante vergelijkingen tussen het gedrag van de aap enerzijds en de menselijke interactie op de werkvloer anderzijds.

De inspiratiesessie vond plaats in het mooie Maaspoort Theater in Venlo en deed zijn naam eer aan. Ik heb er namelijk zeer zeker veel inspiratie opgedaan! Na afloop was er gelegenheid tot aanschaf van zijn boek en ik was dan ook dusdanig geënthousiasmeerd dat ik overging tot aankoop.

In deze blog vertel ik je graag alvast wat meer over de inspiratiesessie zelf. De boekrecensie plaats ik hier binnenkort, zodra ik het boek heb kunnen uitlezen.

(Alle foto’s in dit artikel heb ik mogen ontvangen van Drs. Patrick Van Veen zelf, waarvoor dank.)

 

Algemene indruk

De sessie duurde ongeveer anderhalf uur. Van Veen hield ieders aandacht professioneel vast door het gebruik van veel humor en vlot taalgebruik. Ik waande me bijna bij een cabaretvoorstelling, ware het niet dat er tegelijkertijd zoveel boeiends en leerzame informatie werd gedeeld.

Zijn lezing werd ondersteund met behulp van filmpjes die opgenomen zijn tijdens zijn eigen wetenschappelijke onderzoeken. Zo liet hij ons een video zien over hoe snel samenwerking tussen apen tot stand komt. En een filmpje over hoe de aap zijn autoriteit laat blijken, door zichzelf letterlijk op de borst te kloppen.

Dit zijn slechts twee voorbeelden. De ruime ondersteuning van de sessie met beeld en geluid was een welkome aanvulling op Van Veen’s uitstekende sprekerskwaliteiten.

van veen

 

De inhoud

Onderwerpen die tijdens de sessie aan bod kwamen zijn onder andere leiderschap, samenwerking en onderlinge relaties. Ook werd het verschil tussen bepaalde apensoorten besproken. Verder werd de veranderlijkheid op de werkvloer besproken in de afgelopen decennia, met de komst van bepaalde technologieën en trends. Daarnaast vertelde Van Veen enkele grappige anekdotes over workshops die hij geeft. In deze workshops observeert hij groepen collega’s in hun onderlinge gedrag en laat hij vervolgens zijn expertise gelden door hen te adviseren.

Ik moet overigens zeggen dat ik het super zou vinden als ik een dergelijke workshop een keer samen met mijn collega’s zou kunnen beleven. Zoals op elke werkvloer het geval is, kan er namelijk ook bij ons nog veel geleerd worden als het gaat om communicatie en samenwerking. Zelf ga ik in elk geval met andere ogen kijken naar de sociale processen binnen het bedrijf waar ik werkzaam ben! Dat sluit mooi aan bij mijn interesse in psychologie. En wie weet kan ik mijn werkgever nog overtuigen een dergelijke workshop bij Apemanagement te boeken.

 

‘Vlooien’

Van Veen sloot af met een uitnodiging aan alle aanwezigen om tijdens de volgende werkdagen flink te gaan ‘vlooien’.  Dat klinkt niet zo fris hè, als je denkt aan collega’s onderling? Daarom is het gelukkig een metafoor.

Met ‘vlooien’ wordt namelijk het fenomeen bedoeld waarbij apen in een dierentuin regelmatig aan elkaar zitten te plukken. Je weet wel, alsof ze elkaar willen bevrijden van het kriebelende en bijtende ongedierte. Het is blijkbaar echter totaal overbodig, aangezien er over het algemeen niet eens vlooien in de vacht van apen voorkomen!

van veen

In werkelijkheid doen apen dit om vertrouwen bij elkaar te bewerkstelligen, om te werken aan hun onderlinge relatie. En zo zouden collega’s op de werkvloer ook aan het onderlinge vertrouwen moeten werken. Al gebeurt dat op de werkvloer over het algemeen niet door aan elkaar te plukken, maar door bijvoorbeeld koffie met elkaar te drinken, samen te lunchen, enzovoort.

Hier tijd voor maken is essentieel voor het creëren van een fijne collegiale band. Het werkt méér door op alle aspecten die te maken hebben met een prettige én effectieve uitvoering van de werkzaamheden dan je wellicht zou denken.

 

Kun je niet wachten op de boekrecensie?

Is je interesse gewekt? Wellicht wil je eerst nog weten wat ik van het boek vond, alvorens je overweegt het voor jezelf aan te schaffen. Mocht je toch niet kunnen wachten, kun je het boek hier bestellen:

Of misschien lijkt een workshop van Van Veen jou ook interessant? Bezoek dan zijn website www.apemanagement.nl. Hier kun je zien dat hij zich op meer focust dan puur de productiviteit verhogende aspecten van onderlinge relaties. Zo onderzoekt hij bijvoorbeeld ook pestgedrag op het werk en kan hij hier dus ook een goede ondersteuning bieden, mocht dit het geval zijn in het bedrijf waar jij werkt.

 

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *