Boekrecensie “Help, mijn baas is een aap!”

 • 4
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Gedeeld

 

Recentelijk plaatste ik hier een artikel over de inspiratiesessie “Help, mijn baas is een aap!” door schrijver en gedragsbioloog Patrick van Veen. Tijdens de bijeenkomst kocht ik zijn gelijknamige boek en ik beloofde jullie dat ik een recensie zou schrijven als ik het boek uit had.

Het is zover!

 

Over het boek

Om te beginnen is het belangrijk te weten dat ik de in 2016 herziene editie las. Deze bevat een extra hoofdstuk ten opzichte van de oorspronkelijke versie van het boek. Het extra hoofdstuk behandelt de invloed van recente ontwikkelingen op organisaties. Denk aan de economische crisis, de politieke instabiliteit op organisaties én de alsmaar groter wordende invloed van sociale media en het eeuwig online zijn. Mijns inziens is dat een waardevolle toevoeging.

Inclusief de toevoeging telt deze paperback van plusminus A5 formaat … pagina’s. Het boek is niet geïllustreerd.

Van Veen’s schrijfstijl is confronterend en uitdagend, met hier en daar een goed gedoseerd vleugje humor. Soms is hij vinger wijzend richting bedrijfsleiders en managers. Dit is mijns inziens niet meer dan terecht, aangezien ik niet veel managers ken waar zijn kritiek niet op van toepassing is. Bovendien mag het best van iemand die zichzelf in zijn boek niet beter voordoet dan enig ander mens, in zijn vergelijkingen met apensoorten.

 

Foto van Patrick van Veen, gemaakt door ©Jelmer de Haas – All Rights Reserved

 

Het is een wetenschappelijk boek, maar doordat Van Veen bewust een teveel aan vakterminologie vermijdt, is het boek toch erg toegankelijk. Hij is daar eerlijk over, zonder kleinerend over te komen.

Omdat ik vind dat recensies ook altijd eerlijk moeten zijn, wil ik één klein minpuntje noemen. En wel dat ik heel sporadisch een taalfoutje tegen kwam.

 

Over de inhoud

Deze herziene editie van “Help, mijn baas is een aap!” bestaat uit vijf hoofdstukken. Van Veen bespreekt in zijn boek de overeenkomsten én verschillen – want die zijn er ook – tussen mensen in hun arbeidshoedanigheid enerzijds en verschillende apensoorten in hun samenlevingsverbanden anderzijds.

Macht en veranderingen

Zo gaat hij in op het organisatieschema binnen een bedrijf versus het daadwerkelijke, biologische machtsschema. Immers, in de natuur moet je je respect verdienen en dat geldt voor mensen net zo goed als voor apen. Van Veen geeft aan op welke manieren we ons gedrag inzetten om macht te krijgen en te behouden en waarom wij dit allemaal – niemand uitgezonderd – moeten doen.

Daarnaast bespreekt Van Veen de effecten van verschillende typen veranderingen binnen organisaties en waarom ze zo vaak mislukken. Zoals het aantrekken van nieuwe collega’s of leidinggevenden, het overgaan tot fusies, enzovoort.

Gedrag, communicatie, conflicten en stress

Een ander belangrijk thema in dit boek is stress. Velen zijn er bekend mee, dus het is dan ook voor velen een interessant onderwerp. Een mooie quote, die mijns inziens op velen van toepassing is, vond ik deze: “We zien stress (…) als een hinderlijke bijkomstigheid en herkennen het niet als een belangrijk signaal.”

Bijzonder belangrijk voor de bedrijfsleiders en managers onder ons is het onderwerp ‘gedrag’ en wat je daar allemaal uit kunt afleiden. Niet uit het standaard gedrag, maar juist uit gedragsveranderingen. Die spreken namelijk vaak boekdelen.

Nog een interessant topic vond ik het stuk over communicatie en conflicten en hoe anders apen het doen in vergelijking met mensen. Geen wonder dat we stress hebben… Sorry, maar apen doen het wat dat betreft veel beter dan wij!

 

Ik raad dit boek aan!

Ik heb het boek met veel serieuze interesse en tegelijkertijd regelmatig grinnikend gelezen. Het staat bol van treffende vergelijkingen tussen apen en mensen en maakt daarmee zijn belofte waar.

Wat mij betreft zou het boek overigens op de verplichte literatuurlijst van elke managementopleiding moeten staan. Of reeds gevestigde managers en bedrijfsleiders dit boek met plezier lezen, durf ik echter niet te garanderen. Alleen als ze open staan voor opbouwende, confronterende kritiek en daadwerkelijk voornemens zijn belangrijke problemen in hun organisatie aan te pakken, zal het zeer zeker een waardevolle hulpgids voor hen zijn.

Mijn uiteindelijke waardering: 4 sterren. Via onderstaande button kun je het boek bestellen!

 

Wil je meer informatie over de auteur en/of zijn werkzaamheden? Ga dan naar www.apemanagement.nl

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *