TED Talk Tuesday #3: Een interessante techniek om een slechte gewoonte te doorbreken – Judson Brewer

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Delen

 

Iedereen heeft minstens één slechte gewoonte. Denk aan overeten, roken, whatsappen achter het stuur, enzovoort.

In deze derde Ted Talk Tuesday neem ik je mee in de gedachtengang van psychiater Judson Brewer. Hij legt uit hoe nieuwsgierig zijn, in plaats van jezelf dwingen, veel beter helpt om een slechte gewoonte te doorbreken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in je lichaam als je rookt? Of als je de drang voelt om iets te eten of dat daadwerkelijk doet?

 

Dwang versus nieuwsgierigheid

Het gedeelte van je brein dat met verstand je gedrag stuurt (de pre-frontale cortex) gaat offline als je gestresst bent. Door jezelf vervolgens te dwingen er niet meer aan te denken, activeer je een hersengebied achter in je brein, dat het juist moeilijker maakt om van je sigaret of lekkernij af te blijven. Dwingen is dus niet de manier.

slechte gewoonte

Door nieuwsgierig te zijn naar het effect van de slechte gewoonte op je lichaam en je geest, ontwikkel je er vanzelf een afkeer van. En dat is een veel betere manier om ermee te stoppen. Je wilt het dan zelf en je hebt gevoeld waarom dat beter voor je is.

 

Wat is jouw slechte gewoonte?

Klinkt interessant hè? Als je een slechte gewoonte hebt die je graag wilt doorbreken, loont het dan ook zeker de moeite om deze Ted Talk van Judson Brewer eens te bekijken. Hij legt het allemaal haarfijn uit.

 

Heb jij het uitgeprobeerd? Wat waren je bevindingen? Laat het weten in de reacties hieronder of praat mee op de Facebook pagina van imperfectief!

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *