TED Talk Tuesday #4: Dixon Chibanda en zijn “Friendship Bench” als oplossing voor het tekort aan psychische zorgverleners in Zimbabwe

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Gedeeld

 

In Zimbabwe, het land waar dr. Dixon Chibanda woont, is hij één van de slechts 12 psychiaters beschikbaar voor een bevolking van ongeveer 14 miljoen mensen. In deze vierde Ted Talk Tuesday bespreek ik zijn inspirerende en hartverwarmende video met jullie.

Hier kun je ‘m zelf bekijken. (Het artikel gaat door onder de video.)

 

Feiten en cijfers

In Nederland krijgt bijna 20% van de volwassenen te maken met een depressie. Hier staan gelukkig wel 1736 psychiaters tegenover, klaar om hulp te bieden in de vorm van medicatie en/of therapie. Dat klinkt al anders dan de 12 psychiaters waar Chibanda het over heeft.

Depressie is goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie. Dit is de best onderzochte interventie en 50 tot 67% van de depressies wordt hiermee verholpen.

In gesprek gaan met één van de mensen die zijn opgeleid door Chibanda kan dus best een groot verschil maken voor de mensen in Afrika die aan een depressie lijden. Dit ondersteunt hij zelf ook met voorbeelden in zijn video.

 

Achtergrondinformatie

In dit interessante artikel vertelt Dixon Chibanda meer over Zimbabwe en wat het allemaal heeft moeten doorstaan. Het is dan ook geen wonder dat het aantal mensen met psychische klachten hoog is in dit land. In de laatste veertig jaar hebben ze te maken gehad met oorlog, gewelddadige herverdeling van het land, massamoorden, de vernietiging van huizen, onderdrukking en economische problemen.

Chibanda vertelt in het artikel onder andere over de oorlogsveteraan die nog steeds in gevecht is met zijn vijand van 30 jaar geleden, over de boer die onteigend werd en zijn grond kwijtraakte en de vrouw die het bloedbad van Matabeleland overleefde.

 

The Friendship Bench

Chibanda startte zijn project “The Friendship Bench” al in 2007. Ongetrainde gezondheidswerkers werden opgeleid om psychische stoornissen te herkennen en gesprekstherapie te geven. Dit alles vanaf een bankje dat vóór een zorgkliniek werd geplaatst en waar iedereen vrijblijvend plaats kon nemen om in gesprek te gaan met de gezondheidswerkers.

Inmiddels staan er in Zimbabwe 72 bankjes en hebben 27.500 mensen toegang gehad tot deze laagdrempelige doch effectieve vorm van zorg.

 

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *