TED Talk Tuesday #5: de gevolgen van jeugdtrauma’s op je hersenen en je lichamelijke gezondheid

 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Gedeeld

 

Dat jeugdtrauma’s je leven op het psychisch vlak flink in de war kunnen schoppen, weten we allemaal. Minder bekend is de invloed die jeugdtrauma’s hebben op je lichamelijk functioneren. Hierover vertelt kinderarts Nadine Burke Harris in deze video, die ik heb gekozen voor (alweer de vijfde) TED Talk Tuesday.

 

Het verhaal van Nadine Burke Harris

Het is een lange video, dus ik heb besloten hem even voor jullie samen te vatten.

 

Achtergrond

Nadat Burke in samenwerking met het California Pacific Medical Center een kliniek opende in één van de armste, slechtst bedeelde wijken in San Francisco, kwam ze hier iets op het spoor. Ze onderzocht erg veel kinderen die bij haar kwamen met de diagnose ADHD en uit die onderzoeken dacht ze te kunnen concluderen dat de diagnose eigenlijk geen ADHD kon zijn. Wel kwam ze erachter dat de meeste van deze kinderen ernstig getraumatiseerd waren. Dus ging ze samen met collega’s verder onderzoek doen. Als gevolg stuitten zij op de “Adverse Childhood Experiences Study”, een onderzoek dat was gedaan door Dr. Vince Felitti en Dr. Bob Anda.

 

Het onderzoek en de resultaten

In dit onderzoek werden 17.500 volwassen ondervraagd met betrekking tot hun jeugdtrauma’s (Adverse Childhood Experiences ofwel ACEs). De eerste conclusie die kon worden getrokken, is dat een groot deel van de mensen met jeugdtrauma’s te maken heeft. Namelijk 67% van deze grote groep volwassenen bleek minstens één jeugdtrauma te hebben. 12,6% had er zelfs meer dan vier.

Daarna werd hun gezondheid onderzocht, wat leidde tot de tweede conclusie: jeugdtrauma’s zorgen er voor dat er daadwerkelijk afwijkingen ontstaan in de hersenen die van invloed zijn op je gedrag en je algehele lichamelijke gezondheid gedurende de rest van je leven. Dat het zelfs dusdanig grote gevolgen heeft, dat het kan leiden tot een vroege dood als gevolg van hartkwalen of kanker.

 

jeugdtrauma's

 

(Vanaf 6 minuten en 50 seconden geeft Burke gedurende drie minuten een gedetailleerd overzicht van de precieze gevolgen van jeugdtrauma’s in de hersenen, dat zeker de moeite waard is om te bekijken/beluisteren.)

 

Om wat voor soort jeugdtrauma’s gaat het dan?

Bij jeugdtrauma’s moet je onder andere denken aan de volgende omstandigheden:

 • fysiek, emotioneel of seksueel misbruik
 • fysieke of emotionele verwaarlozing
 • psychische ziekte of verslaving van een ouder
 • scheiding van de ouders

 

Na het onderzoek

Burke verwachtte dat, na het publiceren van de onderzoeksresultaten, er iets wezenlijks zou veranderen in de gezondheidszorg. Dat er op gelet zou worden, dat er procedures zouden komen om dit structureel te testen en behandelingen zouden worden geïntroduceerd die op de gevolgen van jeugdtrauma’s zouden focussen.

Maar niets bleek minder waar. En dat heeft volgens Burke te maken met het feit dat we massaal in de ontkenningsfase zitten. Omdat zovelen van ons kampen met één of meerdere jeugdtrauma’s en we dat niet onder ogen willen, kunnen of durven zien. Omdat het nog een taboe is.

Daarom wil zij dat er veel meer aandacht voor komt, zodat de destructieve lichamelijke gevolgen van jeugdtrauma’s in de toekomst steeds meer een uitzondering wordt.

 

Waarom raad ik deze TED Talk aan?

Er zijn nog heel veel mensen die maar weinig begrip hebben voor mensen die psychische zorg nodig hebben. Teveel mensen die onterecht zeggen dat men zich niet zo moet aanstellen. In dit filmpje wordt echter onomstotelijk duidelijk dat patiënten van de geestelijke gezondheidszorg zich niet schuldig maken aan aanstelleritis, maar dat er wel degelijk neurologische afwijkingen ontstaan als gevolg van jeugdtrauma’s. Neurologische afwijkingen die heel gemakkelijk leiden tot risicovol gedrag, impulsiviteit, verslavingen, depressies, noem maar op, en waar deze mensen echt hulp bij nodig hebben.

 

— Wat betekent deze TED Talk voor jou? Heeft het je nieuwe inzichten gegeven of juist bevestigd wat je altijd al vermoedde? Praat mee! —  

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *