Hooggevoeligheid als kracht (en tevens wat misverstanden ONTkracht!)

 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  14
  Gedeeld

 

De laatste tijd kom ik steeds meer artikelen tegen over hoogsensitieve personen (HSP) en hooggevoeligheid. En ik stel me zo voor dat heel veel mensen daar hun eigen gedachten bij hebben. Bijvoorbeeld de gedachte ‘Zo moet je maar beginnen, als je niet serieus genomen wil worden.’

Gevoeligheid is immers niet erg geaccepteerd, vooral omdat het doet denken aan mensen die op elk slakje zout leggen. Ik ben in dit geval voorzichtig met het noemen van voorbeelden, want wat voor de één een slakje is, is voor de ander een.. nou ja, iets groters in elk geval. Dus daar waag ik me niet aan. Vul het zelf maar in.

Hooggevoelig zijn heeft echter niets te maken met ‘op elk slakje zout leggen’ of ‘niet tegen kritiek kunnen’ of ‘je aanstellen‘, al doet de naam dat wel vermoeden. Daarom vind ik het belangrijk hier een stuk over te schrijven. Voor alle mensen die een verkeerd beeld hebben bij deze benaming en zich er nog niet verder in konden of wilden verdiepen.

 

Over hooggevoeligheid

 

Wat is het dan wel?

Hooggevoeligheid heeft alles te maken met hoe je binnenkomende prikkels verwerkt en uitlegt. Het is dus een eigenschap van je zenuwstelsel en je hersenen, niet je persoonlijkheid (al wordt je persoonlijkheid er wel door beïnvloed in de loop van de tijd).

 

De vier kenmerken volgens Elaine Aron

De Amerikaanse psychologe Elaine Aron heeft hooggevoeligheid als eerste gedefinieerd en zij onderscheidt vier kenmerken van hooggevoeligheid:

 1. Sensorische gevoeligheid. De verschillende zintuigen zijn erg gevoelig voor binnenkomende prikkels:
  – Auditieve prikkels: geluiden, muziek en stemmen.
  – Visuele prikkels zoals licht, stilstaande en bewegende beelden.
  – Olfactorische prikkels ofwel geuren.
  – Tactiele prikkels, ofwel aanrakingen.
  – Smaak
 2. Emotionele intensiteit. De innerlijke belevingswereld van een HSP is alles behalve oppervlakkig.
 3. Diepgaande informatieverwerking. Binnenkomende prikkels worden niet alleen heel intens ervaren, maar het kost ook meer tijd en energie om ze te verwerken en een plek te geven. Zo valt ook te verklaren dat niet iedereen iets even snel achter zich kan laten als een andere persoon. Soms blijven gebeurtenissen nog lang naklinken in iemands brein, terwijl een ander allang met iets anders bezig is.
 4. Snelle overprikkeling. Dit vierde kenmerk spreekt voor zich, en vind ik persoonlijk meer een gevolg van het eerste kenmerk van hooggevoeligheid, dan dat het een kenmerk op zichzelf is.

hooggevoeligheid

 

De impact van hooggevoeligheid

 

Nadelige gevolgen voor de onbewuste HSP

Als je je niet bewust bent van je eigen hooggevoeligheid, zul je veel last hebben van de nadelige gevolgen ervan. Het is dan vooral frustrerend dat jij minder aan lijkt te kunnen dan de mensen in je omgeving en je hebt het gevoel dat je je daar nog schuldig over moet voelen ook.

Zo loop je waarschijnlijk regelmatig tegen onder andere de volgende zaken aan:

 1. Je kunt je moeilijk focussen op één gesprek, wanneer er meerdere separate gesprekken in dezelfde ruimte worden gevoerd.
 2. Je kunt snel last hebben van temperatuurwisselingen
 3. Je bent gevoeliger voor fysieke pijn
 4. Je reageert heftiger op dingen die je niet lust
 5. Nare geuren kun je moeilijk negeren
 6. Harde geluiden of snel bewegende beelden maken je onrustig en veroorzaken stress.

 

Hooggevoeligheid als kracht

Ondanks de nadelen ervan, is hooggevoeligheid toch iets dat je juist als enorme positieve kracht kunt inzetten. Zo ben ik er nog niet zo lang geleden achter gekomen wat het mij allemaal voor moois brengt en heeft gebracht.

De kracht van hooggevoeligheid zit onder andere in de volgende zaken:

 • Opmerkzaamheid. Er gaat niet veel aan jou voorbij. En dan vooral op de gebieden die voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld emoties. De kleinste details in iemands gemoedstoestand merk je op, waardoor je vaak veel adequater kunt reageren dan de gemiddelde mens.
 • Optimaal genieten. Je waardering voor muziek, kunst en fijne geuren en smaken is optimaal en de harmonie van een perfect koor of een bijzonder kleurenpalet raakt jou dan ook vaak diep.
 • Emotionele intensiteit. Je hebt een rijk gevoelsleven.
 • Empathie. Je kunt je geweldig inleven in andere mensen en bent dan ook een persoon waar mensen graag naartoe komen als ze advies of steun nodig hebben. En… tact is jouw middle name.

 

— Hoe zet jij je hooggevoeligheid als kracht in? —

 

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *