Help jij Carlie en Kira de misstanden in de GGZ aan te pakken?

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Gedeeld

 

Niet zo lang geleden las ik op een besloten Facebookpagina een oproep van de 24-jarige Carlie uit omgeving Eindhoven en de 26-jarige Kira uit Groningen. Zij belandden beiden door omstandigheden al van zeer jonge leeftijd in de geestelijke gezondheidszorg en hebben daar helaas geen goede ervaringen mee.

Hoewel ik zelf gelukkig tevreden ben over de hulp die ik heb gekregen, weet ik ook dat er veel mensen zijn die tegen bepaalde zaken aanlopen die een behandeling ongewenst kunnen verlengen of tegenwerken. Ik besloot dan ook contact met deze twee vrouwen op te nemen om hun oproep hier te delen, in de hoop meer respons voor hen te creëren. Daarnaast heb ik ze gevraagd wat achtergrondinformatie te delen en wat precies hun doel is.

 

Wie zijn Carlie en Kira?

 

Carlie

Carlie is 24, komt uit de omgeving van Eindhoven en is momenteel werkzaam als vrijwilligster bij de Stichting Zelfbeschadiging. Daarnaast houdt ze van kickboksen en dat doet ze met heel veel passie.

Op 14-jarige leeftijd nam Carlie haar eerste overdosis en vanaf dat moment kwam zij dan ook in aanraking met de geestelijke gezondheidszorg, de psychiatrie om precies te zijn. Tijdens één van haar gedwongen opnames kreeg ze op een gegeven moment te maken met overplaatsingen. Het ene moment zat ze in Amsterdam en dan moest ze bijvoorbeeld weer naar Venlo. Terwijl Carlie eigenlijk steeds beter zou moeten worden, werd het voor haar alleen maar moeilijker. Na klachten ingediend te hebben over de crisisdienst, werd dit haar ook nog eens openlijk kwalijk genomen, wat bleek uit de recalcitrante houding die zij daarna jegens haar hadden. Ook de Patiënt Vertrouwenspersoon kon haar niet helpen.

 

Kira

Kira is 26 jaar oud en komt uit Groningen. Ze zit momenteel in de ziektewet en staat inmiddels alweer 10 maanden op de wachtlijst voor een Mentalization-Based Treatment deeltijdbehandeling. Zoals het er nu uit ziet, is in mei het lange wachten achter de rug; dan kan zij namelijk eindelijk starten met haar behandeling.

Het is helaas niet voor het eerst dat Kira in aanraking komt met de geestelijke gezondheidszorg. Al sinds haar 15e is ze cliënt binnen de GGZ en heeft ze al van alles meegemaakt. Op haar 19e maakte ze iets heel naars mee wat ze nooit zal vergeten: ze vertelde haar mannelijke behandelaar over het seksuele geweld dat ze eerder in haar leven had meegemaakt, waarop deze behandelaar in zijn reactie letterlijk de woorden “eigen schuld” in de mond nam en Kira daarmee nog verder in de put duwde.

Kira is meerdere keren van behandelaar en instelling veranderd. Dat kwam ook door verhuizingen, maar ook te vaak door ontevredenheid over behandelaar en geboden hulp. Gelukkig heeft ze in haar huidige woonplaats een instelling waar ze terecht kan voor hulp, maar daar loopt ze dan weer tegen de lange wachtlijsten aan en een gebrek aan overbruggingszorg. Omdat zij soms moeilijke momenten heeft, maakt ze graag gebruik van een crisisdienst, maar ook die is veel te vaak onbereikbaar, zelfs overdag. Hier heeft ze een klacht over ingediend, wat bij haar behandelaar weer irritatie opwekte.

 

Vertrouwen

Het allerbelangrijkste om een behandeling te laten slagen, is vertrouwen. Dat vertrouwen is bij deze twee vrouwen – en heel wat andere cliënten – dusdanig beschadigd dat het moeilijk zal zijn dat weer op te bouwen. Er moet dus iets gebeuren om zulke nare ervaringen en deuken in de vertrouwensband tussen cliënt en behandelaar in de toekomst te voorkomen.

 

Aanpak en doel van hun oproep

Er zijn al wel enkele petities in het leven geroepen door mensen en instanties die een vergelijkbaar doel nastreven, maar Carlie en Kira pakken het anders aan door daadwerkelijk de verhalen op papier te verzamelen en te bundelen. Daarnaast willen zij door middel van een mini-documentaire een duidelijk beeld schetsen van de situaties die kunnen ontstaan als gevolg van de huidige stand van zaken binnen de GGZ. Al deze verhalen én de mini-documentaire willen ze vervolgens aanbieden aan de hoge heren in Den Haag, om aandacht te vragen voor de slechte zorg en de gevolgen daarvan, zoals zij die ervaren.

Heb jij als cliënt, of als ouder/partner van een cliënt vervelende ervaringen opgedaan en wil je die voor dit goede doel met Carlie en Kira delen? Of misschien ben je zelf werkzaam in de GGZ en zie je zaken waarvan je vindt dat ze niet door de beugel kunnen? Je kunt je verhaal anoniem vertellen en zo de actie van Carlie en Kira steunen.

Denk hierbij aan veel te lange wachtlijsten, slechte overbruggingszorg of inadequaat handelen van de crisisdienst.

 

Waar kun je je verhaal (anoniem) naartoe sturen?

Je kunt je verhaal delen via het speciale e-mailadres ervaringen.ggz@gmail.com. Vermeld erbij of je anoniem wilt blijven, de dames zullen dit voor 100% respecteren.

Namens Carlie en Kira hartelijk bedankt voor de medewerking!

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *