De kracht van het denken op onze gezondheid: het placebo-effect en het nocebo-effect

 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Gedeeld

 

Het placebo-effect, dat optreedt wanneer je een medicijn zonder werkzame stoffen krijgt toegediend en je je desondanks toch beter voelt, is een bekend fenomeen. Dit placebo-effect treedt op wanneer je niet verteld wordt dat je een placebo krijgt. (Onderzoek wijst overigens uit dat zelfs mensen die weten dat ze een niet-werkzame pil krijgen, maar wel gewaarschuwd worden voor het placebo-effect, óók in positieve zin reageren op de medicatie!)

Er is echter ook een negatieve tegenhanger van het placebo-effect, namelijk het nocebo-effect. Dit effect laat je nadenken over de vraag of je überhaupt nog sceptisch moet zijn over behandelingen en medicijnen.

 

Wat is het nocebo-effect?

Het nocebo-effect is net als het placebo-effect het gevolg van het denken op je gezondheid, maar dan op een negatieve manier.

Als je bijvoorbeeld te horen krijgt dat de medicijnen die je voorgeschreven krijgt bepaalde bijwerkingen kúnnen hebben, is de kans veel groter dat ze optreden dan wanneer je niet bewust wordt gemaakt van deze bijwerkingen. Bijwerkingen kunnen zelfs optreden als ze verzonnen zijn!

Ook bij mensen met allergieën treedt het nocebo-effect op. Als ze iets zien waar ze allergisch voor zijn, al is het niet echt, kunnen ze al een allergische reactie vertonen.

En als genoeg mensen tegen je zeggen dat psychologen je niet kunnen helpen, zul je niet veel winst halen uit psychotherapie.

Over het nocebo-effect wordt daarom ook wel gezegd: angst maakt ziek.

nocebo-effect

 

Het nocebo-effect brengt een ethisch dilemma met zich mee

Als je dit leest, krijg je de neiging nooit meer bijsluiters te lezen. Ook dokters die op de hoogte zijn van het nocebo-effect zullen geneigd zijn minder de nadruk te leggen op mogelijke negatieve effecten van een medicijn of een operatie, om te voorkomen dat een negatieve instelling van de patiënt de kans op ongewenste neveneffecten vergroot.

Toch is een arts verplicht de mogelijke nadelige gevolgen van zijn behandeling te melden aan de patiënt. Wellicht is het dan ook een goed idee om de patiënt op de hoogte te brengen van het nocebo-effect.

Positief denken is immers niet altijd gemakkelijk, maar blijft toch een keuze.

 

The power of positive thinking

Net als het placebo-effect bewijst het nocebo-effect dus dat je manier van denken een belangrijke invloed kan hebben op je lichamelijke gezondheid. Positief denken kun je stimuleren door routinematig bepaalde oefeningen te doen.

 • Bedenk elke dag waar je dankbaar voor bent. Dat kan van alles zijn: de schaterlach van je kind, een compliment van je baas, het feit dat Netflix bestaat, de warmte van je dekentje, die ene vriendin, noem maar op.
 • Geef jezelf elke dag een compliment. Over iets wat je hebt gedaan of juist niet hebt gedaan, hoe mooi je jezelf had opgemaakt vandaag, dat je eindelijk die berg was hebt gestreken, etcetera.
 • Bedenk dat jij zelf bepaalt wat goed en fout is. En was iets toch fout? Dan zet je het recht, trekt je lering eruit en laat het los.
 • Soms zijn dingen gewoon echt heel vervelend en kun je er even niets positiefs tegenover zetten. Toch helpt die routine van positief denken je dan om meer veerkracht op de lange termijn op te bouwen en constructiever met problemen om te gaan.

 

Hoe actief beoefen jij positief denken en wat heeft dat jou al gebracht?

 

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *