Sollicitatie tips! Alles over de sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek

  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    9
    Gedeeld

 

Als ik dit schrijf is het woensdagavond 18 april en heb ik enkele uren geleden te horen gekregen dat ik ben aangenomen door een nieuwe werkgever. Yes! Ik plaatste vorige week al een blog waarin ik uitlegde dat ik met van alles bezig was en dat het bloggen daarom even een aantal weken op een laag pitje was komen te staan. Dat was dus de vacaturesites en LinkedIn afspeuren en sollicitatie brieven schrijven. En met succes!

Ik publiceer dit artikel natuurlijk pas op het moment dat mijn huidige werkgever definitief mijn ontslagbrief in handen heeft; wel zo netjes vind ik zelf. Maar deze nieuwe fase in mijn leven gaf mij de inspiratie om een aantal sollicitatie tips met jullie te delen.

 

Werk zoeken

Voordat je kunt solliciteren zul je uiteraard eerst een geschikte vacature – of in het geval van een open sollicitatie, een geschikt bedrijf – moeten vinden. Er zijn ontzettend veel vacaturesites. Zelf heb ik voornamelijk gezocht via Limburgvac.nl en Indeed. Daarnaast heb ik mijn profiel via LinkedIn dusdanig ingesteld dat ik gevonden kon worden door recruiters. En dat loont! Regelmatig werd ik benaderd door bedrijven of bureaus voor interessante vacatures. Uiteindelijk werd ik door het bureau Flexibility benaderd via LinkedIn voor de functie die ik uiteindelijk heb gekregen.

 

Een sollicitatiebrief schrijven

Voor veel mensen is het op z’n zachtst gezegd een uitdaging; het schrijven van een sollicitatiebrief. Nu hou ik zelf al enorm van schrijven dus vind ik het persoonlijk minder erg. Uit het feit dat ik bij 4 van de 5 brieven die ik schreef ook daadwerkelijk werd uitgenodigd voor een gesprek, maak ik op dat mijn brieven aardig succesvol zijn. Dit heb ik in het verleden ook al gemerkt. Vandaar dat ik mijn persoonlijke tips met jullie wil delen over het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

 

Opmaak van de brief

Zorg dat de opmaak van je brief verzorgd is. Schrijf niet alles aan één stuk, maar verdeel je brief in korte, logische alinea’s. Voeg een ‘betreft’ regel in en vermeld daarin dat je solliciteert naar de functie van ‘…’.

Begin met vertellen hoe je aan de vacature bent gekomen en waarom je er enthousiast van wordt. In het midden ga je inhoudelijk in op de vacature en jouw eigen kennis en ervaring. Vervolgens sluit je je verhaal positief en optimistisch af.

 

Inhoud van de brief

Pas de inhoud van je brief altijd aan aan de vacature en aan het bedrijf waar je solliciteert; stuur nooit een standaardbrief naar verschillende werkgevers!

Uit de vacaturetekst kun je al heel veel opmaken. Lees tussen de regels door, verplaats je in de werkgever en bedenk wat hij wil horen. (Schrijf wel alleen wat hij wil horen als dat ook echt de waarheid is!) Leg de nadruk op ervaring en competenties die voor die specifieke functie en het bedrijf van belang zijn. Ook als een van je persoonlijke interesses aansluit bij de specialisatie van het bedrijf, loont het zich dit te benoemen.

Voor de toon van de brief is het belangrijk dat je je gelijkwaardig opstelt. Be eager, but not too eager. Als het goed is heeft de werkgever jou iets te bieden, maar andersom is dat ook het geval! Dat betekent niet dat je in de afsluiting niet bij voorbaat kunt bedanken voor tijd en moeite, dat is altijd netjes. Maar laat in de brief doorschemeren dat je zeker bent van jezelf en van je capaciteiten en dat je echt toegevoegde waarde hebt voor het bedrijf.

 

Het begeleidend CV

Zorg dat je CV een echte eye-catcher is. Besteed tijd en aandacht aan het bedenken van een unieke lay-out die uitnodigt tot lezen en overzichtelijk is. Een foto is altijd een goed idee, mits het een nette, professioneel ogende foto is. Dus geen foto van jou op een terras met een biertje in je hand.

Waarom zou je CV slechts een opsomming zijn van je personalia en opleidingen en ervaring? Schrijf ook een kort stukje over wie jij bent. Een soort elevator pitch over jezelf. Dit is de mijne:

“Anderen omschrijven mij als verantwoordelijk, proactief, leergierig, sociaal en enthousiast. Uitdagingen geven mij energie en motivatie en ik grijp ze dan ook met beide handen aan. Ik sta erom bekend doelgericht te werk te gaan en perfectie na te streven. Datzelfde verwacht ik van mijn collega’s, om zo samen de hoogst mogelijke klanttevredenheid te bereiken.”

Vervolgens kun je alsnog de benodigde opsommingen over opleidingen, werkervaring, vrijwilligerswerk, vaardigheden en persoonlijke interesses erin zetten.

 

sollicitatie

 

Het sollicitatiegesprek

En dan het spannendste gedeelte… het sollicitatiegesprek. Vrijwel iedereen die serieus die baan wil, voelt gezonde spanning naar aanloop van het gesprek. Het motiveert je om je goed voor te bereiden, en dat is van het grootste belang.

 

De voorbereiding

Bekijk in de aanloop naar het gesprek elke dag even de website van het bedrijf. Niet omdat die elke dag vernieuwd wordt, maar wel omdat je je zo de bedrijfsinformatie eigen maakt en er straks gemakkelijker een verhaaltje over kunt vertellen wanneer ze vragen wat je van het bedrijf weet.

Zorg ook dat je weet of het gesprek in het Nederlands of in een vreemde taal gaat plaatsvinden, als die vreemde taal ook in je vaardigheden gevraagd wordt.

Lees naast deze blog ook artikelen over welke vragen er zoal gesteld kunnen worden en vergewis jezelf ervan dat je hier een antwoord op hebt. Als dat antwoord niet zo 1-2-3 komt, formuleer het dan op papier en lees het nog een paar keer door voordat je daadwerkelijk op gesprek gaat.

Een uitgebreide lijst met vragen vind je hier.

 

Het gesprek zelf

Als je een kledingadvies hebt gekregen, hou je daar dan aan. Zo niet, pas je outfit dan aan aan het soort functie. Voor een kantoorfunctie houdt dat bijvoorbeeld in: een donkere broek met een nette effen of vrijwel effen top. Teveel kleuren leiden af!

Wees op tijd, maar niet te vroeg! De regel is dat je je niet meer dan 10 minuten te vroeg bij de receptie meldt.

En de belangrijkste tip: wees altijd eerlijk en oprecht. Je hebt er niets aan als je de baan krijgt en vervolgens je praatjes niet waar kunt maken. Zolang je eerlijk bent, kun je niet veel fout doen. Je kunt hoogstens de baan niet krijgen. Tja, en dan kijk je verder. Hoe dan ook heb je iets uit het gesprek gehaald: je hebt er van geleerd. Bekijk het op deze positieve manier en ga vol goede moed een volgend gesprek in.

Succes!

 

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging en heb je iets aan bovenstaande tips? Of misschien heb je er opmerkingen over of aanvullingen? Laat ’t weten in de reacties!

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *