Angst- en dwangstoornissen

 

♦◊♦◊♦◊♦◊♦

 

Je perfectionisme kan extra gevoed worden als je;

  • erg gevoelig bent voor angst omdat je bijvoorbeeld lijdt onder (trekken van) één van de angststoornissen ; en/of
  • als je last hebt van dwangmatigheden en obsessies vanuit (trekken van) een obsessief compulsieve stoornis.

Angst

Omdat perfectionisme sowieso voortvloeit uit de gedachte dat je niet goed genoeg bent, op welke vlakken dan ook, kun je stellen dat je perfectionistisch gedrag vertoont om die angst dat je niet voldoet te onderdrukken of zoveel mogelijk te verminderen. Je streeft naar steeds betere resultaten om er voor jouw gevoel voor te zorgen dat niemand je kan afwijzen omdat je niet genoeg je best zou doen. Eigenlijk denk je een soort van sympathie te kweken door alles op alles te zetten; als het dan toch fout gaat, zal niemand je kwaad aankijken.

Door dit extreme gedrag in stand te houden, versterk je je angst in principe alleen maar, omdat je niet leert dat ander, meer ontspannen gedrag tot evenveel of zelfs meer sympathie kan leiden. Het uitdagen van deze angst is dan ook de enige manier om er van af te komen.

Voor meer informatie over angststoornissen kun je hier terecht en op angst.nl.

Dwang

Als je perfectionistisch bent, ervaar je veel onrust wanneer je steeds het gevoel hebt dat het altijd beter kan, als je maar nét dat beetje extra aandacht aan een taak besteedt. Die onrust zet zich om in obsessieve gedachten en doemscenario’s, vaak gevolgd door dwangmatige handelingen om de onrust zoveel mogelijk weg te nemen. Omdat het echter voor je gevoel nooit goed genoeg is, blijf je in een cirkeltje zitten en blijven obsessies en dwangmatigheden elkaar opvolgen en nemen ze alleen maar toe.

Voor meer informatie over de obsessief-compulsieve stoornis ga je naar deze website en naar dwang.eu.

Let op: er is onderscheid tussen een obsessief-compulsieve stoornis (OCS) en een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPS). Over deze laatste lees je meer onder het kopje persoonlijkheidsstoornissen.

No votes yet.
Please wait...