Eetstoornissen en verslavingen

 

♦◊♦◊♦◊♦◊♦

 

Overmatig eten, nauwelijks eten, alcoholmisbruik, drugsverslaving, gokverslaving, noem maar op… het hangt allemaal samen met controle of juist het verlies daarvan, waarmee het tegelijkertijd samen kan hangen met perfectionisme en prestatiedrang.

Controle

Heb je het gevoel dat je je leven niet onder controle hebt? Dat alles om je heen maar gebeurt zonder dat je daar invloed op lijkt te hebben en het allemaal uitzichtloos lijkt? Wat ligt er dan nog wel in jouw handen? Juist. Wat je eet en drinkt, hoeveel je beweegt, simpel gezegd wat jij met je eigen lichaam doet. Misschien komt het ook voort uit een perfectionisme omtrent je uiterlijk, omdat je denkt dat je gelukkiger zult zijn en beter geaccepteerd en geliefd zult worden als je slanker bent, maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn! Soms is je lichaam gewoon het enige waar je nog controle over lijkt te hebben. Het maakt dan dat je je sterk voelt, dat je iets kúnt, door jezelf regels op te leggen en zo streng te zijn voor jezelf. Dit kan ontaarden in een eetstoornis zoals bijvoorbeeld anorexia.

Controleverlies

Als je op meerdere vlakken in je leven erg perfectionistisch bent, de gehele dag door die prestatiedrang voelt en je daarnaar gedraagt, kan het gebeuren dat je op andere gebieden simpelweg de kracht niet meer hebt de controle te behouden. Ook kan je van alles gaan gebruiken om jezelf te verdoven, als je steeds het gevoel hebt te falen. Overmatig eten, alcohol- en drugsmisbruik en andere destructieve gewoontes kunnen onbewust ingezet worden om alles even los te kunnen laten en even niet te hoeven voelen of nadenken. Het woord ‘even’ is hier een sleutelwoord, want helaas duurt het effect ook maar even. Daarna voel je je immers juist een nog grotere mislukking, omdat je je niet hebt kunnen inhouden. Steeds opnieuw start je je dag met het voornemen het vandaag beter te doen, maar omdat het telkens weer mislukt, blijf je in de vicieuze cirkel zitten van falen en verdoven. Ook je omgeving begrijpt je vaak niet, waardoor je ook daar het gevoel hebt niet meer OK te zijn.

Voor meer informatie kun je hier terecht:

No votes yet.
Please wait...