Voorkomen is beter dan genezen

♦◊♦◊♦◊♦◊♦

Wil je voorkomen dat je kinderen teveel gaan streven naar perfectie? Als ze vaker dan gemiddeld om bevestiging vragen, of regelmatig veel langer over een taak doen dan leeftijdsgenootjes, zijn dat mogelijk signalen dat perfectionisme op de loer ligt. Hieronder vind je een aantal tips om daar mee om te gaan.

Tip # 1

Leer je kinderen spelenderwijs dat het OK is om fouten te maken, door ze verhaaltjes te vertellen over fouten die je hebt gemaakt of over momenten waarop iets niet ging zoals je had gehoopt en wat je daar uiteindelijk van geleerd hebt. Wees luchtig en gebruik humor.

Tip # 2

Het is goed om je kind te helpen met schoolopdrachten, zorg er echter voor dat je je niet te veel bemoeit met het uiteindelijke resultaat. Het eindproduct moet van het kind zelf zijn en hoeft ook niet perfect te zijn! Help het kind vooral tijdens het proces van het maken van het werkstuk, en voorkom dat je alles zelf in de hand houdt, hoe goedbedoeld ook. Als je kind op jonge leeftijd leert dat dingen ook mogen mislukken of gewoon gemiddeld mogen zijn, zal het leren een niet al te hoge standaard voor zichzelf te ontwikkelen.

Tip # 3

Hemel kinderen niet te veel op, zorg hier voor een gezonde balans. En als je ze prijst, doe dat dan ook als ze een relatief slecht resultaat hebben behaald, maar je wel weet dat ze er hard genoeg voor gewerkt hebben. Praat met je kind over zijn gevoelens hierover en leer het enerzijds kritisch te zijn maar anderzijds ook te relativeren.

Tip # 4

Leer je kind flexibiliteit en daag het uit om dingen ook eens op een totaal andere manier te doen. Zo leert je kind out of the box denken en dat verschillende manieren van werken een vergelijkbaar resultaat tot gevolg kunnen hebben.

Tip # 5

Stimuleer je kind om dingen te doen waarvan je merkt dat hij het hartstikke leuk vindt, maar waarin hij wat terughoudend is omdat hij denkt dat hij er niet goed in is. Leer je kind dat creativiteit uit jezelf komt en altijd goed is, omdat het iets van JEZELF is. Kunst is subjectief en wat de één lelijk vindt, vindt de ander juist mooi!

— Heb je zelf nog tips? Schroom niet en laat ze achter via een reactie, op het forum of stuur een mailtje naar info@imperfectief.nl. —

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *