Wat is perfectionisme?

 

♦◊♦◊♦◊♦◊♦

 

Als je perfectionistisch bent, is ’t heel simpel gezegd nooit goed genoeg voor jezelf. Je streeft (bijna) dwangmatig naar perfectie en daarnaast levert je interne criticus continu commentaar op wat je doet en maak je je veel zorgen over hoe anderen je zien. Je eigenwaarde hangt af van de kwaliteit die je aflevert, in je eigen ogen en in die van anderen.

Perfectionisme kan op bepaalde gebieden tot uiting komen, maar als je pech hebt uit het zich op bijna alle aspecten van je leven. Werk en/of studie, relaties, uiterlijk, noem maar op.  Het is erg vermoeiend om jezelf continu zo achter de veren te zitten en te pushen om het nóg beter te doen, zeker ook omdat opgeven eigenlijk geen optie is voor je. Dan heb je namelijk gefaald, vind je zelf. En zo is deze drang naar volmaaktheid een vicieus cirkeltje, een soort draaikolk die je langzaam naar beneden trekt en -als je niet op past- verdrink je in stress en spanning en kun je uiteindelijk niets anders meer dan overspannen of burn-out raken. Want perfectie is in feite een onbereikbaar doel: je kunt dus niet anders dan teleurgesteld raken en op een gegeven moment breken deze voortdurende teleurstellingen je op.

Om nog maar niet te spreken over de conflicten die het in je omgeving kan veroorzaken! Want jij bent niet de enige die er last van heeft dat je zo streeft naar perfectie. Denk maar eens aan je partner of je collega’s. Naast dat ze jou zo immens je best zien doen en machteloos staan tegen de negatieve effecten die het op je heeft, is het ook nog eens vaak zo dat perfectionistische mensen ook van hun omgeving verwachten dat ze net zo’n hoge eisen aan zichzelf stellen. En dan wordt het ingewikkeld…

Meer specifieke informatie over onder andere de gebieden waarop perfectionisme tot uiting kan komen, de positieve en negatieve effecten en de persoonlijkheidskenmerken die vaak gepaard gaan met perfectionisme vind je op de andere pagina’s op deze website.

Mis je nog een belangrijk gerelateerd onderwerp op deze website? Of wil je iets kwijt over de reeds geleverde informatie? Laat het me weten via het forum, of mail naar info@imperfectief.nl . Ieders ideeën en opmerkingen zijn meer dan welkom!

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *