Relaties

 

♦◊♦◊♦◊♦◊♦

 

Perfectionisme kan een flinke druk leggen op een relatie tussen twee partners. Dit is vooral het geval als de perfectionistische partner zich niet bewust is van zijn/haar rol in het geheel en/of als de ander niet begrijpt waar al het commentaar vandaan komt.

Een perfectionist die zich niet bewust is van zijn gedrag en de oorsprong ervan, zal continu het gevoel hebben dat ‘ie alles alleen moet doen en alleen op zichzelf kan vertrouwen. Dat is heel frustrerend en vervelend, maar over het algemeen ligt het probleem toch echt bij diegene zelf (en is dat dus ook de plek waar het opgelost kan worden met elkaar).

De gedupeerde partner heeft continu het gevoel niets goed te kunnen doen. Afhankelijk van zijn/haar persoonlijkheid zal er ofwel boos en afwijzend gereageerd worden of zal er juist angstig en onzeker alles op alles gezet worden om de ander alsnog te plezieren – wat nooit zal lukken.

Voorbeelden van situaties waarin perfectionisme zich kan manifesteren in een relatie, zijn de volgende:

  • Interactie met anderen. Altijd stipt op tijd willen komen en daarom de ander pushen veel te vroeg te vertrekken. Of vinden dat bepaalde dingen niet gezegd of gedaan mogen worden, omdat je dat “niet kunt maken”. In het ergste geval let de perfectionist continu op je en springt bij om je te corrigeren of zich voor je te verontschuldigen. Wat geheel ongepast is en voor de derde partij hoogstwaarschijnlijk onnodig en onbegrijpelijk.
  • Presentatie en verzorging.
  • Huishoudelijke taken. Wat moet er gedaan worden, op welke momenten (bijvoorbeeld als er bezoek komt) en op welke manier?
  • Opvoeden van de kinderen.

— Heb je nog andere voorbeelden of ervaringen waarvan je vindt dat ze zeker een vermelding waard zijn, laat dan gerust van je horen! —

Samenvattend zou je kunnen stellen dat er, in een dergelijke relatie waar perfectionisme op onbewust niveau een rol speelt, alleen maar slachtoffers zijn. In alles wat je doet voel je de spanning en heb je het gevoel alleen maar in een rechte lijn te mogen lopen, zonder daarvan af te wijken. Je wordt eigenlijk beperkt in je vrijheid en er wordt van je verwacht dat je alles doet volgens het scheefgegroeide referentiekader dat de perfectionist gedurende zijn leven heeft opgebouwd.

Gelukkig is er wel iets aan te doen! En dat begint bij bewustwording. Voor overige tips kun je terecht op de pagina Wat kun je er tegen doen?.

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *