Uiterlijk

 

♦◊♦◊♦◊♦◊♦

 

Hoewel we rationeel echt wel weten dat schoonheid van binnen zit en wie je bent en wat je doet vele malen belangrijker is dan hoe je eruit ziet, is het voor velen van ons (vooral vrouwen, maar zeker ook meer mannen dan je zou verwachten!) gevoelsmatig een dagelijkse strijd. Dat kan zowel leiden tot vermijding alsook tot obsessief bezig zijn met je uiterlijk. Beide reacties kunnen destructief zijn en ze kunnen elkaar opvolgen. Dat wordt hieronder wat duidelijker.

 

Obsessief met je uiterlijk bezig zijn

’s Morgens heb je langer dan gemiddeld nodig om je aan te kleden en te verzorgen. Als je make-up draagt, doe je dat waarschijnlijk weleens opnieuw. Omdat je net een streepje mascara op je ooglid hebt geknoeid. Of omdat het lijntje links iets dikker is dan rechts en je dat vervolgens steeds opnieuw probeert te corrigeren door de lijntjes om en om wat bij te tekenen. Tot je een dusdanig dik lijntje hebt dat het er niet meer uit ziet. Vooruit dan maar: nieuwe poging.

 

 

Gedurende de dag kijk je naar jezelf in elke spiegel, elke reflecterende ruit, om te checken of alles nog OK is en waarschijnlijk ook om jezelf regelmatig af te kraken op wat jou niet bevalt en wat verschrikkelijk wordt uitvergroot in jouw hoofd. Je wordt bij voorkeur niet gefotografeerd, tenzij door je eigen camera zodat je eerst de foto kunt goedkeuren voordat ‘ie zonder jouw toestemming op sociale media wordt gelanceerd. Sta je er wel op vanuit de juiste hoek? Zit je haar en je kleding wel goed? Valt dat ene minpuntje niet te veel op? Zie je er niet te dik of te dun uit? Komt je beste eigenschap wel mooi naar voren?

Zeggen dat dit vreselijk vermoeiend is, is hoogstwaarschijnlijk overbodig. En als je dit op een gegeven moment helemaal zat bent (waarschijnlijk omdat je gaat inzien dat perfectie niet bestaat), zou het kunnen gebeuren dat je doorslaat naar de andere kant.

Vermijding

Als je op het punt bent aangekomen dat je alle aandacht voor jezelf laat varen, kan het gebeuren dat je helemaal niet meer voor jezelf zorgt. Je verliest je aandacht voor kleding, voeding, hygiëne en beweging en je komt dus niet meer in actie om je lichaam de verzorging te geven die het nodig heeft – en verdient!

Het is zo ontzettend belangrijk dat we ons lichaam op de eerste plaats zien als een geschenk, het ‘werktuig’ en ‘voertuig’ dat jou ondersteunt om jouw behoeften, dromen en wensen in ‘t leven te verwezenlijken. Zorg er dus goed voor! Niet alleen profiteer je hiervan op de lange termijn, maar ook in het dagelijks leven. Hoe je er ook uit ziet, de basis verzorging doet zo veel met hoe je door anderen gezien wordt. Als jij uitstraalt dat je jezelf niet waard vindt om voor te zorgen, waarom zouden anderen dat dan anders zien?

 

Een omgekeerde volgorde kan overigens ook. Misschien heb je nooit geleerd om echt goed voor jezelf te zorgen en verwaarloosde je daarom altijd je uiterlijk, totdat je 1) iemand leerde kennen waarvoor dat ineens de moeite waard begon te worden, 2) iemand je er pijnlijk op wees of 3) jijzelf gewoon ineens het licht zag.

De kunst is om een middenweg te vinden tussen vermijding en obsessie. Dat is moeilijk als je je in één van de twee situaties bevindt, maar niet onmogelijk! Voor tips kun je terecht op de pagina Wat kun je er tegen doen?

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *