♦◊♦◊♦◊♦◊♦
Op deze pagina vind je een stappenplan met tips om te leren omgaan met je perfectionistische neigingen en ze langzaam maar zeker los te kunnen laten. Het is tijd voor actie! Maar onthoud: het is een proces. Je verandert dit niet van de één op de andere dag en dat hoeft ook niet!
— Naast dit stappenplan ben je vanzelfsprekend ook van harte welkom om gebruik te maken van het forum van imperfectief.nl! —-
Stap 1 – bewustwording in grote lijnen
Alle verandering begint bij bewustwording. Stel jezelf eens de volgende vragen en probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden:
- Hebben mensen wel eens tegen je gezegd dat je te perfectionistisch bent?
- Heb je vaak conflicten met mensen om je heen over hoe iets “moet”?
- Voel je je vaak onrustig, angstig en onzeker en pieker je veel over je acties in het verleden of de toekomst?
- Kosten taken je veel meer tijd dan gemiddeld omdat je continu controleert of je het wel “goed” doet?
- Ben je erg streng voor jezelf en je omgeving?
- Wil je graag van iedereen horen als ze iets kritisch hebben op te merken, maar blijft het vervolgens lang aan je vreten en schiet je snel in de verdediging?
- Herken je je in de uiteenzettingen op deze website en overige informatie die je misschien wel gevonden hebt op internet of in boeken?
Stap 2 – bewustwording van de details
Neem je dagelijkse activiteiten onder de loep en probeer met een open blik te signaleren waar je perfectionisme jou of je omgeving in de weg zit. Sta wat vaker stil bij je acties en reacties en stel jezelf regelmatig de vraag of een bepaalde routine ook anders zou kunnen. Wees je vooral bewust ervan in deze fase dat het nu zo is, maar dat het ook iets is wat je kunt veranderen om een gelukkiger en fijner mens te worden. Veroordeel jezelf dus niet.
Zet voor jezelf op een rijtje in hoeverre je perfectionisme ten koste gaat van je rust, ontspanning, plezier, nachtrust en je interacties met mensen. Praat ook met mensen in je omgeving waar je je veilig bij voelt, informeer hen over je proces en vraag hen of ze nog iets opbouwends toe te voegen hebben aan je voorgenomen reis.
Stap 3 – erkenning en acceptatie
Wees lief voor jezelf, zeker in deze stap. Zie in dat er iets is dat jou belemmert om vrij te zijn en te leven zoals je dat graag zou willen. Accepteer het, want je leven tot nu toe heeft jou naar dit moment geleid en het is zoals het is. Het verleden kun je niet veranderen, de toekomst wel. Ontwikkel in deze fase de wens, behoefte en motivatie om er iets aan te doen.
Stap 4 – kleine veranderingen
Begin klein. Je wilt het liefste daar waar het je het meest in de weg zit je perfectionisme aanpakken. Het is echter beter om in een veilige omgeving te beginnen, bijvoorbeeld thuis met je partner. Vraag of deze je wil helpen door je er op te wijzen als je onbewust in destructieve patronen vervalt en dit op een opbouwende manier te doen. Leg uit dat je begrijpt dat hij/zij al lang van alles op dit gebied van je heeft moeten pikken, en dat je hoopt op zijn/haar begrip nu je er actief aan gaat werken. Dat betekent niet dat hij/zij geen recht meer heeft om emoties te hebben omtrent wat er gebeurt, maar nu kan er op een constructieve manier met elkaar tegenaan worden gekeken. Nu je zelf weet wat je doet, ben je als het goed is ook geneigd om het te erkennen naar de ander en er de verantwoordelijkheid voor te nemen, zonder het te zien als een aanval op jou als persoon.
Stap 5 – evalueren en steeds kleine veranderingen blijven toevoegen
Blijf opletten hoe het gaat en vind hierbij de balans tussen opbouwende kritiek naar jezelf maar ook mildheid. Je proces van perfectionisme naar een gezondere manier van leven hoeft, net als al het andere, niet perfect te verlopen. Leer dat je fouten mag maken en zie ook dat anderen jou ook niet meteen afwijzen als er iets niet goed gaat.
Laat het hier gerust weten als je aan de slag bent gegaan en of je iets aan bovenstaande tips hebt gehad! Of misschien heb je wel toevoegingen, opmerkingen of vragen. Onthoud, alles is welkom! Heel veel succes gewenst!
P.S.:Mocht het je zelf niet lukken om wat verlichting te creëren, kun je natuurlijk altijd een coach / counsellor / psychotherapeut inschakelen om je bij te staan op professionele wijze.
Mooi geschreven moet zegge ik kan me hier wel in vinde en mss wel als handvate gebruike bij de dingen die ik ervaar momenteel heb t dan niet direct over perfectionisme ma wel erg fijn deze stappen
Ps sorrie dat ik geen leestekens gebruik ?
Dankjewel Wendy! Fijn dat je er iets aan hebt! 🙂